Biztonság és szabadság – március 15. Kolozsváron

Biztonság és szabadság – március 15. Kolozsváron
Találkozzunk 13 órakor a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet előtt, tűzzük fel kokárdáinkat és emlékezzünk a márciusi ifjakra. Vonuljunk együtt Kolozsvár főterére népzenészek és néptáncosok társaságában, és ünnepeljünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus tagjainak mosolygós arcaival – hirdeti az idei március 15-ei rendezvényét az RMDSZ kolozsvári szervezete, amely partnerségben a kolozsvári magyar civil szervezetekkel és történelmi magyar egyházakkal ezúttal is többnapos rendezvénysorozattal emlékezik az 1848-as forradalom eseményeire. Az idei kolozsvári esemény programja kissé rendhagyó, a felvonulást 14 órakor az ökumenikus istentisztelet követi a Szent Mihály templomban, majd a szokásostól eltérő helyszínen, a Főtéren folytatódik az ünnepség 15 órakor.

Március 15-én, szerdán Szemelvények az erdélyi '48-as forradalom történéseiből címmel, a forradalom legfontosabb erdélyi állomásait és személyiségeit bemutató kétnyelvű (magyar, román) kiállítást lehet megtekinteni a Planetarium Caféban (Főtér/Piața Unirii, 10 sz.) az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) szervezésében.

12 órakor kezdődik a Szamosfalvi Honvéd Vértanúk Emlékművénél helyezik el az emlékezés koszorúit a Szamosfalváért Egyesület szervezésében. 13 órakor a Protestáns Teológia Intézetnél (Bocskai tér/Avram Iancu u., 13 sz.) van a gyülekező, és innen indul a felvonulás a központi ünnepségre. Az ünneplők ezúttal is a Deák Ferenc/Eroilor utcán vonulnak majd és megkoszorúzzák Bem József emléktábláját is. 14 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik a Szent Mihály-templomban. 15 órakor az Egyetem utca felújítása miatt, a Főtéren zajlik az ünnepség az RMDSZ kolozsvári szervezete, a kolozsvári magyar civil szervezetek és történelmi magyar egyházak szervezésében.

„Kolozsváron példás hagyománya van annak, ahogy a magyar közösség intézményeivel évről-évre összehangoltan szervezzük a március 15-i nemzeti ünnepet. Felsorolni is nehéz lenne a rengeteg szervezetet, iskolát, egyházat vagy intézményt, akik részt vállalnak ebben a munkában, annak érdekében, hogy Erdély fővárosához méltó ünnepség legyen a kincses városban. Arra biztatok minden kolozsvári magyart, hogy büszkén vállalja identitását és vegyen részt a főtéri ünnepségen” – nyilatkozta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke. 

Az ünnepség fellépői között szerepel a Kolozsvári Magyar Gyermekkórust, akik a főtéri színpadon mutatják be produkciójukat, valamint a magyar iskolák egyesített kórusai, akik az istentisztelen énekelnek majd. Közel 200 néptáncos, illetve a Kallós Zoltán Népzene Iskola zenészei is csatlakoznak az ünnepséghez. Az eseményen beszédet mond Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, az ifjúság üzenetét pedig Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke tolmácsolja. 17 órakor Kolozs Megyei Magyar Diáktanács ünnepi műsorát lehet meghallgatni a Mátyás király szülőháza (Sextil Pușcariu u., 1 sz.) előtt. 19 órakor kezdődik Pilvax kvíz a Planetarium Caféban a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Március 13-án, hétfőn a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és Szarkaláb Néptáncegyüttes által szervezett, János vitéz tematikájú rajzversenyre benevezett rajzok kiállítását nyitották meg a Heltai FolkCenterben (Mikó/Clinicilor u., 18 sz.). A rajzkiállítást március 15-17. között lehet megtekinteni, a díjátadót március 17-én 19 órakor szervezik a Tokos zenekar ünnepi hangszersimogató koncertjével együtt. Március 14-én, kedden 17 órakor ünnepi Heltai gyermek-táncházat (kvízjátékot, táncbemutatót, játékos tánctanulást) szerveznek a Heltai FolkCenterben.

Március 24-én, pénteken 17 órakor Az 1848-as forradalom emlékhelyei Erdélyben címmel szervez vetélkedőt a Kolozsvár Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület kolozsvári középiskolás diákok számára az EME székházban (Jókai/Napoca u., 2-4 sz.).

Borítókép: Rohonyi D. Iván ARCHÍV