Beszüntette a munkát a kolozsvári posta több tucat alkalmazottja

Beszüntette a munkát a kolozsvári posta több tucat alkalmazottja
Ma is folytatódik a munkbeszüntetés a Román Postán. A kolozsvári regionális tranzitközpontjának több tucat alkalmazottja amiatt elégedetlen, mert nem hagyták jóvá számukra a nettó 200 lejes fizetésemelést.

A helyi postásszakszervezet vezetője, Sinka Károly elmondta, a tiltakozás okai között találjuk még a munkakörülményeket, a munkaerőhiányt – ezekre a gondjaikra sem érkezett megoldás.

„Az éjszakai váltásban dolgozók spontán módon megszakították a munkát 23 órakor. A szerdai bukaresti tárgyalások miatti elégedetlenségüknek adtak hangot. A postai dolgozók nem kapták meg a kért nettó 200 lejes fizetésemelést, hanem csak bruttó 100 lejt ígértek nekik olyan körülmények között, hogy bruttó átlagbérük 1300 lej. De okot adnak az elégedetlenségre a munkakörülmények is, úgy dolgozunk, mint ezelőtt harminc évvel, a levelezés szétválogatása kézzel történik. Ugyanakkor munkaerőhiánnyal is küzdünk, erre sem érkezett megoldás. Az éjjel semmit sem dolgoztak fel” – részletezte Sinka.

Elmondása szerint lehetséges, hogy a kolozsvári állomáson található, a küldemények kiszállításával megbízott posta mintegy száz alkalmazottja sem veszi fel a munkát.

Miután a kolozsvári tranzitközpont – ahol naponta több tízezer levelet és több ezer csomagot válogatnak szét – alkalmazottai beszüntették a munkát, az észak-nyugati régió hat megyéje, illetve Fehér és Maros megye postáinak tevékenységét is befolyásolták.