Benyújtotta a jelölési iratcsomókat az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

Kovács Péter: a decentralizáció elvét támogató plakátunkat eltávolították

Benyújtotta a jelölési iratcsomókat  az RMDSZ Kolozs megyei szervezete
Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, Csoma Botond és Hegedüs Csilla képviselőjelöltek tegnap benyújtották Kolozsváron a prefektusi hivatalban székelő Megyei Választási Irodába (BEJ) a december 11-i parlamenti választásokon induló képviselői- és szenátorjelöltek dossziéját. Ezt követően Csoma Botond a sajtónak elmondta: két képviselői és egy szenátori mandátumot szeretnének megszerezni a parlamenti választásokon. A városban elhelyezett RMDSZ-es pannóra (Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől. Adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost) vonatkozóan Csoma Botond a sajtónak elmondta: a pénzügyi decentralizáció gondolatát a román pártok is támogatják, és ennek tartalma semmiképpen nem nevezhető szegregációs üzenetnek. „Ha több pénz maradna adólejeinkből helyi szinten, akkor meg tudnánk valósítani olyan fontos infrastruktrális beruházásokat, mint a város két terelőútja. Nem vonjuk vissza a pannót” – nyilatkozta Csoma.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselői listáján 13 személy szerepel – tájékoztatott a szervezet. Ez 2012-höz képest teljesen megújult, hiszen két olyan személy vezeti, akik eddig még nem dolgoztak képviselőként, viszont közéleti szereplésük és képviseleti munkájuk több évre nyúlik vissza. Képviselő jelölt: Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke; Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke; Enyedi Tamás, Kolozs megyei tanácsos; Simon Csaba, MPP-s jelölt; Szabó Robert István, aranyosgyéresi alpolgármester; Okos Károly, Gyalu alpolgármestere; Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója; Búzás- Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, Kolozsvári Ilona, Tordatúr alpolgármestere; Kolozsi Ernő, várfalvi tanácsos; Bogdánffy Gábor, tordai tanácsos; Ömböli Irma, tanfelügyelő helyettes és Rácz Levente, kolozsvári tanácsos.

Csoma Botond 10 éve önkormányzati képviselőként tevékenykedik a kolozsvári városi tanácsban, 2015-től pedig megyei elnök. Bukarestben a nyelvi jogok betartásáért, kiemelten a többnyelvű helységnévtáblákért szeretne dolgozni. Emellett a bürokrácia csökkentése és a minőségi magyar oktatás fejlesztése, törvényi kereteinek a valódi igényekhez történő igazítása szerepel programjában.

Hegedüs Csilla az örökség- és műemlékvédelem, a fiatalok itthon maradásának és a család vállalásának elkötelezett védnöke. Jelenleg az RMDSZ ügyvezető alelnöke, 2014-ben kulturális örökségvédelemért felelős államtitkárként tevékenykedett. Közbenjárásával sikerült megakadályozni a tavasszal elkezdett műemlékek rongálását Kolozsvár központjában, a bonchidai kastély neki köszönhetően ismét megtelt élettel, továbbá az Örökségünk Őrei kezdeményezése nyomán ma több erdélyi műemlék védnökeként is ismert.

A szenátori listát László Attila vezeti Kolozs megyében, őt követi Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke; Fekete Emőke, a Kolozs megyei Nőszervezet elnöke; Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere; Hegedűs Lajos, a Diakónia Keresztény Alapítvány országos koordinátora; Lőrinczi Zoltán, Kolozs megyei tanácsos.

László Attila szenátor az elmúlt négy évben bizonyította, hogy szakértelmére és tapasztalatára a jövőben is szükség van a törvényhozásban. Az RMDSZ szerint a parlamentbe kell egy olyan ember, aki átlátja a bürokrácia útvesztőit, és aki megakadályozza, hogy olyan törvények lépjenek érvénybe, amelyek a kisebbség, a magyarok kárára lennének.

„Az RMDSZ a megújulást tűzte ki célul 2015 áprilisában. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ezt a szemléletet próbálta gyakorlatba ültetni az önkormányzati választásokon, és most a parlamenti választásokon is ehhez tartja magát. A megújulás jegyében két olyan személy került a képviselői lista élére, akiknek eddigi munkája bizonyítja, hogy rátermettek a feladatra.  A megújulás mellet szükség van korábbi képviselőink tapasztalatára is, amit László Attila, Kolozs megye jelenlegi szenátora biztosít” – mondta el Antal Géza, a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke.

A Magyar Polgári Párttal való együttműködési szándék továbbra is megmarad, ezért a képviselői listára Simon Csaba személyében MPP-s jelölt is került.

A megújulás jegyében az ifjúság jelöltjei is helyet kaptak a listán: Enyedi Tamás, Kolozs megyei tanácsos, Szabó Róbert, aranyosgyéresi alpolgármester, Bogdánffy Gábor, tordai tanácsos és Rácz Levente, kolozsvári városi tanácsos is tagja annak a csapatnak, amely a Kolozs megyei magyarokat képviselheti decembertől a törvényhozásban.

Élénk vita az RMDSZ óriásplakátjai miatt

Élénk reakciókat váltottak ki a közösségi médiában, a blogokon és a hírtelevíziókban azok az óriásplakátok, amelyekkel az RMDSZ még a tulajdonképpeni választási kampány előtt kívánta megszólítani az erdélyi nagyvárosok lakosságát. A múlt hét végén Kolozsvár és Nagyvárad határában kitűzött román nyelvű óriásplakátok kapcsán a nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek egy műsorban. A tévé egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely - szerinte - a '90-es évek hangulatát idézi. Úgy vélte, hogy a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott. 

LAPZÁRTAKOR: Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Facebook-bejegyzésben közölte: „a decentralizáció elvét támogató plakátunkat eltávolították. ” Egyelőre sem a tettesek nem ismertek, az ok sem világos.