Benyújtotta a jelölési iratcsomókat az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

Kovács Péter: a decentralizáció elvét támogató plakátunkat eltávolították

Benyújtotta a jelölési iratcsomókat  az RMDSZ Kolozs megyei szervezete
Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, Csoma Botond és Hegedüs Csilla képviselőjelöltek tegnap benyújtották Kolozsváron a prefektusi hivatalban székelő Megyei Választási Irodába (BEJ) a december 11-i parlamenti választásokon induló képviselői- és szenátorjelöltek dossziéját. Ezt követően Csoma Botond a sajtónak elmondta: két képviselői és egy szenátori mandátumot szeretnének megszerezni a parlamenti választásokon. A városban elhelyezett RMDSZ-es pannóra (Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől. Adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost) vonatkozóan Csoma Botond a sajtónak elmondta: a pénzügyi decentralizáció gondolatát a román pártok is támogatják, és ennek tartalma semmiképpen nem nevezhető szegregációs üzenetnek. „Ha több pénz maradna adólejeinkből helyi szinten, akkor meg tudnánk valósítani olyan fontos infrastruktrális beruházásokat, mint a város két terelőútja. Nem vonjuk vissza a pannót” – nyilatkozta Csoma.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselői listáján 13 személy szerepel – tájékoztatott a szervezet. Ez 2012-höz képest teljesen megújult, hiszen két olyan személy vezeti, akik eddig még nem dolgoztak képviselőként, viszont közéleti szereplésük és képviseleti munkájuk több évre nyúlik vissza. Képviselő jelölt: Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke; Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke; Enyedi Tamás, Kolozs megyei tanácsos; Simon Csaba, MPP-s jelölt; Szabó Robert István, aranyosgyéresi alpolgármester; Okos Károly, Gyalu alpolgármestere; Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója; Búzás- Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, Kolozsvári Ilona, Tordatúr alpolgármestere; Kolozsi Ernő, várfalvi tanácsos; Bogdánffy Gábor, tordai tanácsos; Ömböli Irma, tanfelügyelő helyettes és Rácz Levente, kolozsvári tanácsos.

Csoma Botond 10 éve önkormányzati képviselőként tevékenykedik a kolozsvári városi tanácsban, 2015-től pedig megyei elnök. Bukarestben a nyelvi jogok betartásáért, kiemelten a többnyelvű helységnévtáblákért szeretne dolgozni. Emellett a bürokrácia csökkentése és a minőségi magyar oktatás fejlesztése, törvényi kereteinek a valódi igényekhez történő igazítása szerepel programjában.

Hegedüs Csilla az örökség- és műemlékvédelem, a fiatalok itthon maradásának és a család vállalásának elkötelezett védnöke. Jelenleg az RMDSZ ügyvezető alelnöke, 2014-ben kulturális örökségvédelemért felelős államtitkárként tevékenykedett. Közbenjárásával sikerült megakadályozni a tavasszal elkezdett műemlékek rongálását Kolozsvár központjában, a bonchidai kastély neki köszönhetően ismét megtelt élettel, továbbá az Örökségünk Őrei kezdeményezése nyomán ma több erdélyi műemlék védnökeként is ismert.

A szenátori listát László Attila vezeti Kolozs megyében, őt követi Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke; Fekete Emőke, a Kolozs megyei Nőszervezet elnöke; Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere; Hegedűs Lajos, a Diakónia Keresztény Alapítvány országos koordinátora; Lőrinczi Zoltán, Kolozs megyei tanácsos.

László Attila szenátor az elmúlt négy évben bizonyította, hogy szakértelmére és tapasztalatára a jövőben is szükség van a törvényhozásban. Az RMDSZ szerint a parlamentbe kell egy olyan ember, aki átlátja a bürokrácia útvesztőit, és aki megakadályozza, hogy olyan törvények lépjenek érvénybe, amelyek a kisebbség, a magyarok kárára lennének.

„Az RMDSZ a megújulást tűzte ki célul 2015 áprilisában. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ezt a szemléletet próbálta gyakorlatba ültetni az önkormányzati választásokon, és most a parlamenti választásokon is ehhez tartja magát. A megújulás jegyében két olyan személy került a képviselői lista élére, akiknek eddigi munkája bizonyítja, hogy rátermettek a feladatra.  A megújulás mellet szükség van korábbi képviselőink tapasztalatára is, amit László Attila, Kolozs megye jelenlegi szenátora biztosít” – mondta el Antal Géza, a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke.

A Magyar Polgári Párttal való együttműködési szándék továbbra is megmarad, ezért a képviselői listára Simon Csaba személyében MPP-s jelölt is került.

A megújulás jegyében az ifjúság jelöltjei is helyet kaptak a listán: Enyedi Tamás, Kolozs megyei tanácsos, Szabó Róbert, aranyosgyéresi alpolgármester, Bogdánffy Gábor, tordai tanácsos és Rácz Levente, kolozsvári városi tanácsos is tagja annak a csapatnak, amely a Kolozs megyei magyarokat képviselheti decembertől a törvényhozásban.

Élénk vita az RMDSZ óriásplakátjai miatt

Élénk reakciókat váltottak ki a közösségi médiában, a blogokon és a hírtelevíziókban azok az óriásplakátok, amelyekkel az RMDSZ még a tulajdonképpeni választási kampány előtt kívánta megszólítani az erdélyi nagyvárosok lakosságát. A múlt hét végén Kolozsvár és Nagyvárad határában kitűzött román nyelvű óriásplakátok kapcsán a nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek egy műsorban. A tévé egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely - szerinte - a '90-es évek hangulatát idézi. Úgy vélte, hogy a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott. 

LAPZÁRTAKOR: Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Facebook-bejegyzésben közölte: „a decentralizáció elvét támogató plakátunkat eltávolították. ” Egyelőre sem a tettesek nem ismertek, az ok sem világos.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol