Beismerte tetteit a caracali gyilkos

Beismerte tetteit a caracali gyilkos
Beismerte vasárnap a nyomozóhatóságok előtt Dincă Gheorghe, hogy ő ölte meg a múlt héten eltűnt 15 éves Alexandrát és az áprilisban eltűnt, 18 éves Luizát. Ezt a férfi védőügyvédje nyilatkozta a sajtónak, hozzátéve, a gyanúsított a nyomozóknak részleteket is elmondott arról, hol történtek a gyilkosságok.

A két lány holttestét még mindig keresik; a férfi egyelőre nemi erőszak és fogvatartás gyanúja miatt van 30 napos előzetes letartóztatásban.

Mint ismeretes, Alexandra háromszor is felhívta a 112-es sürgősségi számot, segítséget kérve, de nem tudták beazonosítani, hogy honnan érkezik a hívás: a rendőrség csak 19 óra múlva találta meg a házat, amelyben fogva tartották. A rendőrség szerint a különleges távközlési egység, a STS hibázott, mert nem adott meg jó koordinátákat, utóbbi viszont tagadja a vádakat.

A hatalmas port kavaró ügy miatt pénteken és szombaton több városban, így Kolozsváron is többszázan vonultak utcára (képünkön; fotó: Mediafax), az érintett intézmények reakcióját kritizálva, gyertyákat gyújtva. Többszázan gyűltek össze szombaton – az akkor még csak feltételezett gyilkos – Dincă Gheorghe háza előtt is (amikor a férfit visszavitték házához a nyomozás keretében), azt követelve a hatóságtól, hogy ne vigyék börtönbe, inkább adják ki, hogy tegyen igazságot a „nép”.

Az ügyészek egyébként Dincă házában és annak udvarán hatalmas káoszt, szeméthegyeket találtak; a ház ablakait a férfi beépítette vagy betakarta, az udvaron több, becementezett gödör van, azokból szintén mintákat vesznek. Emberi maradványoknak tűnő csontok és fogak is előkerültek egy hordóból, további ékszerek mellett, azokat hétfőn ADN-vizsgálatnak vetik alá – eredmény mintegy két hét múlva várható.

Raed Arafat, a SMURD rohammentőszolgálat alapítója, a Sürgősségi Osztály vezetője a történtekre reagálva azt nyilatkozta, hogy törvénymódosításokra van szükség, amelyeket reményei szerint egy hónapon belül meg lehetne ejteni egy sürgősségi kormányrendelettel. A módosítás értelmében az a személy, aki a 112-es számot hívja, automatikusan beleegyezik abba, hogy meghatározhassák földrajzi helyzetét, a rendszer pedig így sms-ben tudná rögtön közölni a hely pontos koordinátáit. Hozzátette, a pre-pay telefonkártyák esetében szükséges lenne ahhoz hozzárendelni egy címet vagy akár személyazonosság-számot, hogy meg lehessen állapítani a kártyatulajdonos kilétét (források szerint Alexandra a későbbi gyilkosa telefonjáról hívta fel a 112-es sürgősségi számot). Azt is elmondta, korszerűsíteni kell a 112-es rendszerét, ez tervben is van, de az erre kiírt versenytárgyalásokat rendre megfellebbezték a vesztesek, így nem tudtak haladni e téren.

A történtekre reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök egy esetleges népszavazás kiírását vetítette előre arra vonatkozóan, hogy a gyilkosok és a nemi erőszakolók az eddiginél sokkal drasztikusabb büntetéseket kapjanak. Másfelől, hétfőre behívatták valamennyi érintett intézmény képviselőit – köztük az országos rendőrség főparancsnokát is – a Képviselőház védelmi bizottsága elé. Nicolae Moga frissen kinevezett védelmi miniszter a rendőrség vezetőségének leváltását javasolta, ugyanakkor Olt megye prefektusát és alprefektusát a hétvégén már menesztették.

Közben nagy erőkkel keresik a hatóságok Alexandra holttestét, így 14 búvárt is bevetettek, hogy a közeli 5 hektáros tó fenekét vizsgálják át.

A nyomozók által a gyanúsított kocsijából lefoglalt mintákról – hajszál, fülbevaló – bebizonyosodott, hogy a szerdán eltűnt áldozaté, és az a ragasztócsík is előkerült, amellyel a tettes bekötötte a lány száját. A Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság (DIICOT) nem tartja teljesen kizártnak, hogy a tettesnek cinkosai is voltak. Állítólag a hatóságok egy olyan szálon is dolgoznak, miszerint a lányokat külföldre vitték volna prostituáltaknak.

Közben a családhoz közelálló személyek arra panaszkodnak, hogy mennyire semmibe vették őket a rendőrök, amikor a lány eltűnését jelezték: olyan is volt köztük, aki azt mondta, hogy az eltűnt lány „tüzel”, és egy-két nap alatt úgyis hazamegy. A korábban, április 14-én hasonló körülmények között eltűnt Luiza szülei is panaszkodtak a rendőrök ilyen hozzáállására.

A két esetben az is közös, hogy mindkét lány szüleit a tinédzserek eltűnése után felhívta egy ismeretlen személy, titkosított számról, és azt mondta, hogy lányaik jól vannak és külföldre mennek barátjukkal, tehát nem kell keresni őket.