Bartis Attila fotóiból nyílik kiállítás Bukarestben

Bartis Attila fotóiból nyílik kiállítás Bukarestben
Bartis Attila fotóiból nyílik A szigeteken címmel kiállítás Bukarestben, a Szépművészeti Múzeumban, ahol immár második alkalommal láthat a közönség kortárs magyar fotográfiai tárlatot – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja.

Tavaly márciusban az érdeklődők Korniss Péter alkotásaiból tekinthetett meg egy válogatást, az idén szeptember 17. és október 17. között Bartis Attila A szigeteken című tárlatát láthatja a közönség a múzeum Rotonda termében.

Mint írják, bár Bartis Attila íróként vált ismertté, a fotográfia végigköveti munkásságát. Fényképezést tanult, és a kritikusok már a kilencvenes években felfigyeltek portréira. Művészi figyelmének fókuszába az írás mellett a látható pillanat rögzítése került.

A fővárosban látható válogatás Bartis utóbbi években készült munkáiból mutat meg néhányat. A tárlat anyagának jelentős része Bukarestben lesz először kiállítva, aminek egy erdélyi születésű alkotó esetén szimbolikus jelentése is van. A művek Jáva szigetéhez kötődnek, ahhoz a környezethez, ahol Budapest mellett Bartis az utóbbi években többnyire él és alkot – idézi a közlemény Petrányi Zsolt művészettörténészt, a kiállítás kurátorát.

A kiállítást szeptember 17-én nyitják meg a szerző jelenlétében. Másnap Petrányi Zsolt angol nyelvű tárlatvezetésével tekinthető meg a tárlat, egy későbbi időpontban pedig Filip Florian román író beszél a fotográfiákról.