India ezer darabra szed szét

Megnyílt Horia-Mihai Gligor fotótárlata

India ezer darabra szed szét
Szerdán nyílt meg Horia-Mihai Gligor fotóművész első egyéni tárlata a kolozsvári Művészeti Múzeumban. Az utca poétikája Kalkuttában című kiállítás megnyitójára nagyon sokan voltak kíváncsiak, Lucian Nastasă Kovács múzeumigazgató szerint ritkán látogat el egy-egy megnyitóra ennyi ember.

A tárlat anyagát idén februárban, tíz nap alatt készítette a fotóművész, aki testvérével, Mihaela Gligorral látogatott el India kulturális fővárosába, Kalkuttába. A megnyitón felszólalók mindegyike kiemelte: Kalkuttában az utcán történik minden, mindenki kint van egész nap, vásárol, árul, ott éli az életét. Az utcát ellepik a virág-, gyümölcs-, és zöldségárusok, a tereket különböző ételek, fűszerek, virágok illata uralja, az emberek pedig nyitottak, kedvesek, végtelenül nyugodtak.

– Igazán egyedülálló kiállítás, egy olyan művész tárlata, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy kerülje a nyilvánosságot. Horia-Mihai Gligor olyan bámulatos művész, aki nagyszerűen tudja használni a színek kombinációját, szinte természetes módon adja vissza azokat a képeken. India nagyon festői környezet, ezt tudta hűen megragadni – méltatta a fotóművészt Lucian Nastasă Kovács a megnyitón.

– Kalkutta igazán lenyűgöző város, egykori brit gyarmatként India fővárosa volt, jelenleg kulturális főváros, ott zajlik a legtöbb kulturális esemény, a városban lakik a legtöbb indiai művész. Lassan 10 éve látogatok el rendszeresen ebbe a városba és örülök, hogy megmutathattam a testvéremnek is mindazt, amit láttam. Horia benyomásait tükrözi ez a kiállítás – mondta Mihaela Gligor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem keretei között működő Indiai Tanulmányok Központ alapítója és igazgatója.

Hanna Bota író, költő is felszólalt a megnyitón, saját kalkuttai tapasztalatairól mesélt, majd bevallotta, csak évekkel később tudatosult benne, hogy Indiában tett látogatása mennyire megváltoztatta: az ott élők belső nyugodtsága mély benyomást tett rá, amely később gondolkodásmódját, életvitelét is befolyásolta. A költő a megnyitón felolvasta a Poeme hindice című kötete nyitóversét, a kiadvány anyagának egy részét Indiában tett látogatása során írta.

Lucian Nastasă Kovács múzeumigazgató unszolására végül a fotóművész is felszólalt. Szorongva megköszönte név szerint mindenkinek, aki közbenjárt első egyéni tárlatának létrehozásában, majd elmondta, szinte mindent le szeretett volna fényképezni Kalkutta utcáin, ahol az emberek a mindennapi tevékenységeiket folytatják. „India ezer darabra szed szét” – vallotta be Horia-Mihai Gligor.

A tárlathoz kapcsolódnak a következő rendezvények: július 22-én, délután 4 és 5 óra között dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők a fotókiállítás helyszínén a hagyományos indiai női viselet, a szári készítéséről, a vetítést követően bemutatnak néhány viseletet India különböző vidékeiről. Július 27-én, szintén délután 4 és 5 óra között Tabla Solo címmel Robert Bondor rövid szólóestjére kerül sor, ennek helyszíne ugyancsak a Bánffy-palota. 

A kiállítás július 30-ig látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

(Borítókép: Pillanatkép a megnyitóról: Horia-Mihai Gligor és Mihaela Gligor. Fotó: INDIAI TANULMÁNYOK KÖZPONT)