Bánffyhunyadon és Kisbányán hatósági karanténban diagnosztizálták az első betegeket

Bánffyhunyadon és Kisbányán hatósági karanténban diagnosztizálták az első betegeket
Nem bánffyhunyadi illetőségű az a személy, akit a hatósági karanténként szolgáló helyi Montana szállóból pénteken szállítottak Kolozsvárra tesztelésre, az eredmény szombaton pozitív lett. Szintén szombaton lett pozitív a koronavírus-tesztje a kisbányai hatósági karanténból származó személynek.

A bánffyhunyadi Montana szállóból most Kolozsvárra szállított férfi a napokban külföldről érkezett, azonnal karanténba vitték, szombati diagnózisa miatt a kolozsvári járványkórházban maradt. Kisbányán már pénteken is diagnosztizáltak 9 személyt azok közül, akik karanténban tartózkodnak ott.

Jelenleg Kolozs megyében 243 személy tartózkodik hatósági karanténban, több mint 2500 pedig házi elkülönítőben.

Bánffyhunyadon keresik a nemrég külföldről hazatérőket. A helyi polgármesteri hivatal csütörtökön közleményben szólította fel azokat a helyi lakosokat, akik nemrég tértek vissza külföldről, hogy sürgősen töltsék ki a városháza honlapján található formanyomtatványt arról, honnan és mikor érkeztek, ott mennyi ideig tartózkodtak, hol utaztak az indulásukat megelőző két hétben, jártak-e vörös és/vagy sárga régiókban, találkoztak-e fertőzöttekkel, romániai tartózkodási hely és elérhetőség is szükséges. Az űrlap néhány tünetet is felsorol, azok közül meg kell jelölni, ha valamelyik érvényes a kitöltő személye esetében. A kitöltött űrlapokat a secretariat@primariahuedin.ro címre kérik továbbküldeni, és kérik a lakosságot, értesítsék erről a kötelezettségről azokat, akikről tudják, hogy nemrég érkeztek haza külföldről. A nyomtatvány célja a Kolozs megyei katasztrófavédelmi hivatal adatbázisának aktualizálása azokkal a személyekkel, akiknek házi elkülönítőbe kell vonulniuk.