Bajnokok Ligája: A Juventust fogadja a Ferencváros

Bajnokok Ligája: A Juventust fogadja a Ferencváros
Két nagynevű csoportellenfele közül elsőként az olasz bajnok Torinói Juventust fogadja a Bajnokok Ligájában a Ferencvárosi Torna Club labdarúgócsapata: a G-csoport harmadik fordulós összecsapását a budapesti Puskás Arénában rendezik szerdán 22 órától.

A torinói csapat az első körben 2–0-s győzelmet aratott a Dinamó Kijev vendégeként, a múlt héten azonban hazai pályán ugyanilyen arányban kikapott az FC Barcelonától. Az FTC a katalánok otthonában elszenvedett 5–1-es vereséggel kezdett, majd 0–2-ről felállva 2–2-es döntetlent játszott a budapesti Groupama Arénában az ukránokkal.

A Juventust augusztus óta új vezetőedző irányítja a játékosként világbajnok és kétszeres BL-győztes Andrea Pirlo személyében, a 41 éves olasz szakember vezetésével egyelőre hullámzó a csapat formája és az eredmények sem tükrözik azt a dominanciát, amely – legalábbis az elmúlt évtizedben – a klubot Olaszországban jellemezte. A Serie A-ban ugyan veretlenül a harmadik helyen áll a gárda, de három győzelme mellett – amelyek közül az SSC Nápoly ellenit a zöld asztalnál kapott meg – három döntetlen is becsúszott, a Hellas Verona és a Crotone elleni egyértelműen a meglepetés kategóriába sorolható. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a csapat legnagyobb sztárja, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo koronavírus-fertőzése miatt október 11-e óta nem állhatott rendelkezésre, s amikor vasárnap a Spezia otthonában visszatért, két gólt is szerzett, a Juve pedig – a nyitóforduló óta először – ismét győzött, mégpedig 4–1-re. Érdekesség, hogy amióta a portugál támadó 2018-ban a Real Madridtól Torinóba igazolt, a Juventus mindössze az 55 százalékát nyerte meg azoknak a meccseknek, amelyeken a sztárjátékos nem lépett pályára.

Az olasz sajtó meglehetősen fanyalogva fogadta a Barcától elszenvedett múlt heti BL-vereséget, mivel a katalánok jóval kreatívabban és veszélyesebben futballoztak riválisuknál, amelynek kaput eltaláló lövése csak egy volt, persze leszámítva a spanyol Álvaro Borja Morata Martín három meg nem adott lesgólját. Pirlo, mint minden mérkőzés után, azzal védekezett, hogy a csapat még épülőfélben van, és egy hosszú út elején járnak.

A Ferencváros is az FC Barcelonától szenvedte el szezonbeli egyetlen vereségét, ezenkívül minden sorozatot figyelembe véve kilenc győzelem és öt döntetlen, az OTP Bank Ligában pedig öt siker és két döntetlen a mérlege. Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov együttese az NB I. legutóbbi fordulójában, szombaton 1–1-es döntetlent ért el a Székesfehérvári MOL Fehérvár otthonában, így megőrizte egypontos előnyét az egy meccsel többet játszó riválisával szemben a tabella élén. Az ukrán szakember a rangadón jubilált, ugyanis 100. tétmérkőzésén irányította a zöld-fehéreket, ezeken 62 győzelem, 24 döntetlen és 14 vereség a mérlege.

Az FTC és a Juventus eddig egyszer találkozott egymással az európai kupaporondon, méghozzá 1965-ben a Vásárvárosok Kupája döntőjében. A június 23-án játszott torinói találkozót a zöld-fehérek nyerték Fenyvesi Máté 74. percben szerzett góljával.

A 31-szeres magyar bajnok Ferencvárosnak nemzetközi szinten ez az egyetlen jelentős trófeája, a 36-szoros olasz bajnok Juventus ennél jóval több sikerrel büszkélkedhet. Többek között kétszer is megnyerte a BL-t, illetve annak elődjét, a BEK-et (1985 és 1996), továbbá összesen kilencszer játszhatott döntőt a legrangosabb európai klubsorozatban. Magyar csapat is került már az útjába, 1973-ban a BEK negyeddöntőjében a torinói 0–0 után idegenben lőtt gólokkal (2–2) búcsúztatta az Újpestet. Ezenkívül még egyszer találkozott magyar riválissal, 1979-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája első fordulójában a Győri ETO-t ejtette ki 3–2-es összesítéssel (2–0, 1–2).

Az FTC az UEFA égisze alá tartozó rendezvényen eddig egyszer mérte össze tudását olasz ellenféllel, 1966-ban a BEK negyeddöntőjében a Milánói Internazionaléval szemben maradt alul 5–1-es összesítéssel (0–4, 1–1). A VVK-ban az 1967–1968-as szezon elődöntőjében a Bolognát verték a zöld-fehérek 5–4-es összesítéssel (3–2, 2–2).

Ami a hiányzókat illeti, hazai oldalon egyedül az albán Myrto Uzuni nem bevethető, a Juventusnál viszont Giorgio Chiellini, a brazil Alex Sandro Lobo Silva és a holland Matthijs de Ligt is sérüléssel bajlódik, míg a török Merih Demiralt a múlt héten kiállították, így ezúttal eltiltását tölti majd.

A szerdai mérkőzésen a járványügyi előírások szigorú betartásával több mint 15 ezren lehetnek ott a Puskás Arénában, az európai szövetség ennyi nézőt engedélyez a stadion befogadóképességéhez mérten. Az FTC eddig a saját otthonában, a Groupama Arénában játszotta a hazai BL-meccseit, de a Juventus és a Barcelona ellen átköltözik az ország legnagyobb stadionjába.

A 22 órakor kezdődő összecsapást, amelyen az izraeli Orel Grinfeld fújja majd a sípot, az m4sport élőben közvetíti (valószínűleg geokódolással).

A G-csoport másik szerdai találkozóján a Dinamó Kijev vendégeskedik majd a Camp Nouban. A meccs esélyese azzal együtt is a házigazda FC Barcelona, hogy a bajnokságban csak bukdácsol, hat kör alatt mindössze nyolc pontot gyűjtött, s jelenleg csupán a 12. helyen áll, az ukránok viszont nyolc forduló után veretlenül vezetik hazájuk bajnokságát. A Dinamó Kijevnél öt stábtag és hat játékos – közte a román válogatott Tudor Băluţă – koronavírusos, így biztos nem lép pályára.

Mbappé és Neymar nélkül utazik Lipcsébe a PSG

A Paris Saint-Germain egyik legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé nélkül utazik Lipcsébe, ahol szerdán a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Lipcse vendége lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

A világbajnok támadóra combsérülés miatt nem számíthat a német Thomas Tuchel vezetőedző és segítője, a magyar Lőw Zsolt. A párizsiaknak nagy érvágás Mbappé kidőlése, mivel komoly sérüléshullám sújtja az együttest, amelyből a brazil Neymar, az olasz Marco Verratti, az argentin Mauro Emanuel Icardi Rivero és a német Julian Draxler is hiányozni fog – ez már korábban kiderült.

A PSG azonban megtizedelve is remekül szerepel a francia bajnokságban, ugyanis sorozatban hetedik győzelmével átvette a vezetést a tabellán. Ezzel szemben az RB Lipcse remek rajtot követően hullámvölgybe került, mivel egy hete Manchesterben 5–0-ra, majd a hétvégén Mönchengladbachban 1–0-ra kikapott.

A mérkőzés rendkívül fontos lesz, mert a BL első két fordulójában mindkét csapat vereséget szenvedett az éllovas angol Manchester Unitedtől, azaz a négyes második helye a tét. A párharc azért is különösen pikánsnak ígérkezik, mert az előző kiírás elődöntőjében is találkoztak a felek, akkor a PSG 3–0-s diadallal lépett a fináléba.

A csoport másik mérkőzésén a Vörös Ördögök a pont nélkül sereghajtó Basaksehir Isztambul vendégeként próbálják majd megőrizni százszázalékos mérlegüket.

Az E-csoportban a Chelsea és az FC Sevilla komoly lépéselőnyre tehet szert, amennyiben otthon legyőzi a francia Stade Rennes és az orosz FK Krasznodar csapatát. Ebben az esetben az angol és a spanyol gárda hat ponttal előzné meg a másik két riválist.

Az F-jelű négyesben a Club Brugge szereplése jelenti a meglepetést, amely nemcsak tartja a lépést az SS Lazio és a Borussia Dortmund párosával, hanem utóbbit meg is előzi. Szerdán a belgák éppen a német csapatot látják vendégül, míg az olaszok a pont nélkül álló orosz Zenit Szentpétervár vendégei lesznek.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló (a mérkőzések – két kivétellel – 22 órakor kezdődnek):

E-csoport: • Chelsea (angol)–Stade Rennes (francia) – élőben közvetíti a Look Sport2 és a Telekom Sport4 • FC Sevilla (spanyol)–FK Krasznodar (orosz). A csoport állása: 1. Chelsea 4 pont (4–0), 2. Sevilla 4 (1–0), 3. Rennes 1 (1–2), 4. Krasznodar 1 (1–5).    

F-csoport: • Zenit Szentpétervár (orosz)–SS Lazio (olasz) – 19.55; Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport3 • Club Brugge (belga)–Borussia Dortmund (német) – DigiSport4. Az állás: 1. Lazio 4 pont (4–2), 2. Brugge 4 (3–2), 3. Dortmund 3, 4. Zenit 0.

G-csoport: • Ferencvárosi Torna Club–Torinói Juventus (olasz) – Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport3 • FC Barcelona (spanyol)–Dinamó Kijev (ukrán) – Look Sport+, DigiSport1 és Telekom Sport1. Az állás: 1. Barcelona 6 pont, 2. Juventus 3, 3. Dinamó Kijev 1 (2–4), 4. FTC 1 (3–7).

H-csoport: • Isztambul Basaksehir (török)–Manchester United (angol) – 19.55; Look Sport+, DigiSport1 és Telekom Sport2 • RB Lipcse (német)–Paris Saint-Germain (francia) – Look Sport3, DigiSport3 és Telekom Sport2. Az állás: 1. MU 6 pont, 2. PSG 3 (3–2), 3. Lipcse 3 (2–5), 4. Basaksehir 0.