Bábszínház mindenkinek – startolt a Puck bábfesztivál

Bábszínház mindenkinek – startolt a Puck bábfesztivál
A legkisebbek már a délelőtti órákban birtokba vehették tegnap a Diákművelődési Ház, a Zug.zone, a monostori Dacia mozi vagy akár a Puck Bábszínház nézőterét, a szórakoztatásukról temesvári, nagyváradi, kolozsvári és kisinyovi társulatok gondoskodtak. Az Árpád/Traian úti Zug.zone-ban például két alkalommal is játszotta a Puck magyar tagozata a Mimorózart című, Palocsay Kisó Kata rendezésében készült előadást, a Puck Bábszínház székhelyén pedig a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia Társulatának Stan Bolovan című produkciója varázsolt mosolyt az arcokra a. Az izgalmas pillanatokat a XV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja kínálta, és teszi ezt egészen péntekig, az említett helyszínek mellett a Georghe Dima Zeneakadémián, a kolozsvári román színházban és a Kolozsvári Magyar Operában egyaránt.

Az óvodások és kisiskolások mellett a felnőttek figyelmére is számít a kolozsvári bábfesztivál, erre a tegnap délután tartott sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet Emanuel Petran, a szervező Puck Bábszínház igazgatója. Körmönfont újságírói kérdésre, hogy mégis miért érdemes betérnie egy negyvenes éveiben járó úriembernek, akinek ráadásul nincs gyermeke, az intézményvezető kifejtette: többnyire délutánonként láthatók azok az előadások, amelyek kizárólag a nagyobb közönséget célozzák meg. Ilyen például a nagybányai társulat által tegnap játszott Ever After, valamint a dániai Sofie Krog Teater The House című produkciója, ez utóbbi szerdán 18 órától tekinthető meg a Puck székhelyén. A másik fontos szempont, hogy bár a legtöbb bábszínházi előadás gyermekek számára készül, üzenetük „a felnőttek világában” is igencsak érvényes.

Mint kiderült, a minél változatosabb kínálat érdekében terjeszkedni próbál a Puck Bábszínház: a Király/I. C. Brătianu utca 23. szám alatti előadó- és nézőtér megfelelő ugyan bizonyos előadások számára, azonban szép számban vannak olyan darabok, amelyeket csak nagyobb helyiségben lenne érdemes színre vinni. A tárgyalások már elkezdődtek, reménykednek abban, hogy mielőbb sikerül megoldást találni.

Az igazgató örömmel mutatta be a sajtótájékoztatón az idei fesztivál zsűrielnökét, Slobodan Marković-ot, a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatóját – mint mondta, a szerb rendező a kelet-európai (és nemcsak) bábművészet markáns személyisége, különösen megtisztelő, hogy elfogadta a meghívásukat. A szakemberrel pénteken a nagyközönség is találkozhat: este 7 órától a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljáról tart előadást, amelyet immár huszonharmadik alkalommal szerveztek meg idén, szeptember 25-e és 30-a között. A tervek szerint a bábszínház romániai vonatkozásairól is szót ejt, amelyet volt alkalma kellőképpen megismerni az elmúlt évek, évtizedek során. Felajánlotta, hogy jövőre bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a kolozsvári bábszínház számára is a fesztiválon, szakmai előadásokban és kiállításokban egyaránt gondolkodhatnak az intézmény vezetői.

Addig azonban a kolozsvári kalandok várják, hogy felfedezze őket a kisebb és a nagyobb célközönség – a hazai társulatok mellett Oroszországból, Dániából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból és Szlovéniából is jöttek csapatok a Puck fesztiválra, a részletes program megtalálható a teatrulpuck.ro honlapon.