Az oroszok szerint Zelenszkij Brassóban van, az ukránok szerint Putyin egy szibériai atombunkerben

Az oroszok szerint Zelenszkij Brassóban van, az ukránok szerint Putyin egy szibériai atombunkerben
Az orosz kormányhoz közeli Ria Novosti című lap azt állítja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem Kijevben, hanem nagy valószínűséggel tartózkodik egy bunkerben - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro, a hírportált a vg.hu idézi.

A Ria.ru ezt a tézist azzal próbálja alátámasztani, hogy idézi a "War on Fake" projektben résztvevőket, akik kínkeservesen küzdenek annak érdekében, hogy valahogyan bizonyítsák, Zelinski felvételeit a bunkerben szerkesztik és hamisítják.

"Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elhagyta Kijevet, és az általa rögzített videóhivást megszerkeszthették - írja a War on Fake Telegram csatorna. Zelenszkij valószínűsíthető tartózkodási helye a romániai Brassó városa. A Flightradar felhasználói felhívták a figyelmet egy azonosítatlan repülőgépre, amely Ukrajna és Románia határáról szállt fel az ukrán fegyveres erők helikopterei kíséretében. Lehetséges – írja a csatorna –, hogy a gépek szállítják Zelenszkijt és csapatát” – idézte az orosz lapot a Hotnews.ro.

Múlt héten ukrán források állították: a videó, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök az Aeroflot orosz légitársaság női munkavállalóival ül egy asztalnál, hamis.  Szerhij Lescsenko, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójának egy hétfői Twitter-posztja szerint deepfake technológiával készült videóról van szó, ami szerinte onnan vehető észre, hogy a légikísérők árnyéka nem tükröződik a teáskannákban, és Putyin keze egy ponton átszalad egy mikrofonon is. Lescsenko szerint valószínűleg zöld háttér előtt vették fel a jelenetet, majd hozzáadták a szereplőket, írja a qubit.hu. Más információk szerint Putyin a világtól teljesen elzárkózva, egy szibériai atombunkerből irányítja az ukrajnai „különleges hadműveletét”.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei