Az erdélyi magyar felvételizők igényeire keresi a választ a felvi.ro kutatása

Te milyen felvételiző vagy? – ez a kulcskérdése a középiskolásokat megszólító kérdőíves kutatásnak, amely a felvi.ro egyetemböngésző, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és több más diákszervezet közreműködésével zajlik. A kutatás kérdőíve a https://felvi.ro oldalon érhető el.

„A kutatás célja, hogy jobban megismerjük az egyetemi felvételire készülő fiatalok igényeit és preferenciáit, hiszen csak úgy tudjuk őket hatékonyan támogatni a pályaválasztásban, ha tisztában vagyunk azokkal a trendekkel, amelyek az egyetemválasztás kapcsán foglalkoztatják őket” – fogalmazott Hatos Attila, az OMDSZ elnöke.

A kérdőív az egyetemválasztást befolyásoló tényezőkre kérdez rá, mint például a nyelvhasználat, a lakhelytől való távolság és az információ elérhetősége. Emellett 12 trendre is kitérünk, így kiderül, mennyire fontos a mai középiskolásoknak az inkluzív oktatás, a fenntarthatóság vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása a tanításban.

„A válaszok révén abba is bepillantást nyerhetünk, hogy honnan tájékozódnak a diákok az egyetemekről és a szakokról, továbbá hogyan befolyásolják őket pályaválasztáskor a szülők, az osztálytársak vagy a barátok” – nyilatkozta Szász Tamás, a MAKOSZ elnöke. 

A kitöltés mindössze 15 percet vesz igénybe, a diákok ösztönzésére pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki. Akik minden kérdésre válaszolnak, bérletet, napijegyeket, fogyasztási utalványokat nyerhetnek a VIBE fesztiválra, és VIBE-os ajándékcsomagban részesülhetnek. A sorsolás időpontja: 2024. június 28.

„Noha a téma komoly, igyekeztünk szórakoztató keretet szabni a kérdőívnek, ezért a válaszok és az egyéni motivációk alapján összesen 12 felvételiző karaktert határoztunk meg. A teljesség igénye nélkül: vannak a tipikus könyvmolyok, a társadalmi ügyeket a szívükön viselő aktivisták, az öntörvényűek, akik szenvedélyesen vágnak bele az egyetemi életbe, vagy a karrieristák, akik számára az egyetem egyenes út egy jól fizető álláshoz” – fogalmazott Lázár Beáta, a kutatás vezetője, a kommunikáció, közkapcsolatok és reklám doktori iskola doktorandusza. 

A kutatás a felvi.ro projekt részeként zajlik, az Országos Magyar Diákszövetség – OMDSZ, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége – MAKOSZ és a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége – RODOSZ közreműködésével. 

A felvi.ro a romániai felsőoktatási intézmények magyar nyelvű gyűjtőhelye, az első számú tájékozódási forrás a középiskolások és egyetemisták számára. Országos egyetemi lista, szakkereső, szálláslehetőségek, iránytű az egyetemista élethez – minden megtalálható egy helyen, ami könnyebbé teheti a továbbtanulást és az egyetemi élet megismerését a diákoknak.