Felvi.ro: beindult az egyetemböngésző

Felvi.ro: beindult az egyetemböngésző
Hol tanulhatsz magyar nyelven? Milyen szakra felvételizhetsz, ha szereted a történelmet vagy a mateket? Milyen a diákélet a különböző városokban? Mindezekre a kérdésekre megkapják a választ azok, akik végigböngészik az Országos Magyar Diákszövetség mától üzemeltetett honlapját, a felvi.ro-t. Andacs Zsolt Levente, a diákszövetség elnöke elmondta: a 90 egyetemet, több mint 500 kart, és közel 2300 szakot összesítő felületet azért hozták létre, mert a járvány miatt elmaradtak az egyetem-népszerűsítő körutak, az egyetemek sem szervezhettek nyílt napokat, így a felvételizők nem tudnak kellőképpen tájékozódni az egyetemi oktatási kínálatról. A munkájuk még nem ért véget, további adatokat, információkat töltenek fel a honlapra az igények függvényében.

– A Z generáció nem ismeri az egyetemi kalauz fogalmát, amit régen nyomtatott változatban adtak ki a felvételiző fiatalok tájékoztatására. A felvi.ro ennek a tájékoztatónak a digitális változata. De a fiatalok nem csak az egyetemekről tudhatnak meg fontos információkat, hanem tájékozódhatnak a szálláslehetőségekről, diákszervezetekről, szakosztályokról, hallgatói önkormányzatról és szakkollégiumokról is. A cél a középiskolások egyetemválasztásának segítése, de a lakhatásra és a szocializálódási lehetőségekre is lehetőségeket kínál. A honlap ugyanakkor az egyetemisták számára is hasznos, hiszen segít kreditet számolni, és összesíti a diákmunka ajánlatokat – nyilatkozta Andacs Zsolt Levente, a diákszövetség elnöke, aki szerint a honlap legnagyobb előnye, hogy diákközpontú. – Egyetemisták készítették középiskolásoknak, ezért a honlap nyelvezete diákbarát – mutatott rá Andacs. A magyar nyelvű honlapon az országban működő összes felsőoktatási intézmény és szak megtalálható, és könnyű eligazodni rajta. Komplex megoldást jelent egy régi szükséglet kielégítésére, hiszen még román nyelven sem adtak ki olyan füzetet, amely ennyi infót tartalmazna.   

–  A diákélettel kapcsolatos menüpontokra kattintva megtudhatják hány egyetem, kar és diákszövetség található az adott városban. De a felvételivel és az egyetemekkel kapcsolatos újdonságok is elérhetők. Kulcsszavak alapján egyetemekre, szakokra is rá lehet keresni. Először azokat az egyetemeket, szakokat találhatják meg az oldalt böngészők, ahol az oktatás magyar nyelven folyik, de ábécé sorrendben a román tannyelvű egyetemekre, szakokra is rá lehet keresni – magyarázta Lázár Beáta, a diákszövetség alelnöke és a felvi.ro honlap projektmenedzsere.

Az egyetemeknek szentelt oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők az egyetem típusáról, a karok, bentlakások számáról, valamint az egyetemeken működő diákszervezetekről. Ahol magyar nyelvű oktatás is zajlik, kis leírás olvasható az egyetemről, felsorolják a karokat, és a kihelyezett tagozatokat városok szerint. A szakoknál elsősorban a magyar szakokat emelték ki, de megtalálható a karon belül elérhető összes szak is a honlapon. A keresővel rá lehet keresni a különféle szakirányokra, de a szakkereső menüpontra kattintva is lehet keresést indítani, ha az érdeklődő beírja, milyen tantárgy vagy szakirány érdekli.

Az egyetemi szótár a diákok számára olyan fogalmakat tisztáz, mint a kredit, a pótszesszió, tanulmányi szerződés, tantárgy adatalap, stb. Olvasható leírás diákszervezetekről és azok programlehetőségeiről, de szálláslehetőségekre vonatkozó kérdésre is választ jelenthet az oldal. A szakkollégiumokra vonatkozó információk feltöltése még folyamatban van. Egyelőre az egyetemi alapképzésre vonatkozólag igazít el a honlap, de tervezik, hogy kibővítik mesteri és doktori tanulmányok adataival is.

– Szeretnénk megőrizni a honlap diákközpontúságát, és azt a koncepciót, miszerint a középiskolások igényeire ad választ. Az Újdonságok blogrésznél a programokról és eseményekről is tájékozódhatnak a diákok, és tervezünk programajánlót is feltölteni – magyarázta a projektmenedzser, aki mobilapplikáció kifejlesztését is kilátásba helyezte, amennyiben lesz rá igény.