Az EP román alelnöke: alaptalan az optimizmus a schengeni csatlakozásról

Nicu Ştefănuţă, az Európai Parlament (EP) alelnöke kijelentette: a Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról szóló optimista előrejelzéseket választási célból terjesztik, de konkrét lépések nem történtek abba az irányba, hogy az országgal szemben még az idén megszüntessék a szárazföldi határellenőrzést a schengeni térségben.

Az EP alelnöke úgy vélekedett, Románia számára pozitívum, hogy ez év második félévében a magyar, jövő első félévben pedig a lengyel elnökség egyaránt 'baráti', azaz támogatja Románia csatlakozását, és emiatt napirendre fogja tűzni a kérdést. Ausztriában viszont év végéig a Karl Nehammer vezette ügyvivő kormány vezeti az országot, amelyhez a Zöldek is tartoznak, és amely egyértelművé tette, hogy ellenzi a bővítést. 

Ştefănuţă szerint ugyanakkor előbb-utóbb sor kerül a csatlakozásra, mert nem lehet sokáig 'fél lábbal maradni egy buszon', de nem osztotta EPP-beli kollégáinak optimizmusát, akiknek nyilatkozatai azt sugallták, hogy a teljes körű csatlakozás még idén megvalósul. 'Kevesebb kampány előtti csinnadrattát és több konkrét eredmény felmutatását javasolnám' - mondta.

Ştefănuţă függetlenként került be az Európai Parlamentbe, később azonban a Zöldek frakciójához csatlakozott.