Az Egyesült Királyság fontolóra vette Hollandia megszállását a koronavírus-járvány alatt

Az Egyesült Királyság fontolóra vette Hollandia megszállását koronavírus elleni vakcinák lefoglalása céljából – erről írt Boris Johnson emlékirataiban a Politico szerint.

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Királyság 2021 tavaszán politikai párviadalt vívott egymással a hollandiai Leidenben üzemelt vakcinagyár felett, az üzem a Halix vállalat tulajdonában állt, innen látták el AstraZeneca oltóanyagokkal az EU-t és Nagy-Britanniát. 

A szűkös készletekre hivatkozva Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke azzal fenyegetett, hogy leállíttatja a vakcinaexportot valamennyi országba, ahol az átoltottság mértéke meghaladta az uniós átlagot. Ezt az időszakot írja le Nagy-Britannia volt miniszterelnöke emlékirataiban, aki kifejtette: két hónap „reménytelen” tárgyalási kísérlet után követelni kezdte a brit fegyveres erőktől, hogy haditervet készítsenek elő arra az esetre, ha katonai erővel kellene lefoglalni a vakcinákat Hollandiában.

Magas rangú brit tisztek ajánlották fel a brit hadsereg bevetését a La Manche-csatorna európai oldalán, hogy fedett művelet keretében szerezzék meg, és szállítsák át az oltóanyagot a szigetországba. A tervet végül elvetették, mivel Johnson szerint „őrültség” lett volna, ha NATO-tagállamok megszállnák egymást.