Arafat: 1207 hektáron égett le a növényzet egy nap alatt

Arafat: 1207 hektáron égett le  a növényzet egy nap alatt
Országszerte 923 elsősegélynyújtási és ivóvíz-ellátási pontot állítottak fel a kánikula hatásainak enyhítésére – jelentette be pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője. Arról is tájékoztatott, hogy az ország különböző vidékein összesen 1207 hektáron égett le a növényzet egy nap alatt.

Arafat a prefektusokkal és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel tartott megbeszélésen ismertette a szélsőségesen meleg időjárás következményeinek kivédését célzó intézkedéseket – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Arafat elmondta: eddig 226 személy szorult segítségre a kánikula miatt, hármat kórházba kellett szállítani. A katasztrófavédelmi felügyelőségek és helyi hatóságok öntözésre és állatok itatására alkalmas vizet szállítanak az aszály sújtotta településekre.

Zajlik a lakosság tájékoztatása a tűzgyújtás és tarlóégetés veszélyeiről, a tűzoltók és önkéntesek járőrszolgálatot teljesítenek a falvakban, s hangosbemondón figyelmeztetik az embereket a szélsőséges időjárás veszélyeire. Ugyanakkor 54 ellenőrzést tartottak, tűzgyújtás miatt 238 bírságot róttak ki 74 800 lej értékben, 162 esetben figyelmeztetést adtak ki.

Iaşi megyében 50 hektáron kiterjedő tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az égő mezőn egy 74 éves férfi megégett holttestét találták meg. A tarlóégetés emberek megsérüléséhez, halálához vezethet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.