Angela Merkel és Donald Trump találkozó március 14-én

Angela Merkel és Donald Trump találkozó március 14-én
Angela Merkel német kancellár március 14-én Washingtonban megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel - erősítették meg pénteken német kormányzati források a washingtoni kormánykörökből kiszivárgott értesülést. A német kancellár eddig csak telefonon beszélt az új amerikai elnökkel, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén.

         Donald Trump hivatalba lépése óta a német-amerikai kormányzati viszony az előző elnök, Barack Obama idejéhez képest hűvös. A német kormány tagjai közül eddig Sigmar Gabriel külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter folytatott hivatalos megbeszélést Washingtonban a Trump-adminisztráció hivatalba lépése óta. Amerikai részről Mike Pence alelnök, Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter látogatott Németországba. Valamennyien kiemelték, hogy Washington a NATO és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében érdekelt, és elvárja az észak-atlanti szövetség tagjaitól, hogy a 2014-es walesi csúcstalálkozón tett vállalásnak megfelelően a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összeget fordítsanak védelemre.
       A német sajtóban a müncheni biztonságpolitikai konferenciával kapcsolatban  kiemelték, hogy az alelnök és a védelmi miniszter is igen szűkszavú volt az amerikai kormánytagok eddigi fellépéséhez képest, rövid előadást tartottak, és a hagyományoktól eltérően beszédük végeztével nem maradtak a színpadon, hogy válaszoljanak a hallgatóság kérdéseire. Ez értékelések szerint arra utalhat, hogy még nem készült el teljesen az új amerikai kormány kül-, és védelempolitikai stratégiája.  Németorszában a politikai kapcsolatok mellett a világgazdasági rendszer lehetséges átalakulása, és mindenekelőtt a német-amerikai gazdasági kapcsolatok változásának lehetősége okoz aggodalmat Donald  Trump elnöki tevékenységével kapcsolatban. Az aggodalmak felerősödtek, amikor januári hivatalba lépése előtt egy lapinterjúban idejétmúlt szövetségnek nevezte a NATO-t, és azt mondta, nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy erős-e vagy gyenge az Európai Unió, továbbá kilátásba helyezte, hogy 35 százalékos védővámmal sújtják a német autóipart. A gazdasági kapcsolatok lehetséges átalakulása azért jelentős kérdés Németországnak, mert gazdaságának egyik fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol