Alin Tişe más prefektus kinevezését kéri, az RMDSZ nem kommentálja

Alin Tişe más prefektus kinevezését kéri,  az RMDSZ nem kommentálja
Csütörtökön a Kolozs Megyei Tanács elnöke levelet intézett Florin Cîţu miniszterelnöknek és Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, amelyben arra kéri őket, hogy másvalakit nevezzenek ki Kolozs megyei kormánymegbízottnak.

Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt a kormánykoalíciós tárgyalások következtében a pártelnökök megállapodtak: Kolozs megyében a prefektusi tisztség az RMDSZ-t illeti meg, a megyei szervezet pedig úgy döntött, hogy a tisztségre Tasnádi Szilárd István ügyvédet, jogtanácsost nevesíti.

Tişe a kormányfőhöz intézett levelében kifejti: a PNL Kolozs megyei szervezete számára elfogadhatatlan az új prefektus kinevezése.

„Volt prefektusként és volt szenátorként, valamint a megyei tanács immár harmadik mandátumot betöltő elnökeként úgy vélem, hogy a politikai tárgyalások során nem vették figyelembe a teljesítményt és a szakértelmet”.

Tişe szerint az RMDSZ-es prefektus kinevezésének „elképzelhetetlen következményei” lesznek a megyében.

„A politikai tárgyalások esetében is, legyen szó akár koalíciós kormányról, vannak bizonyos határok. Nagyon sok Kolozs megyei polgár és párttag egyetért velem, és határozott, egyértelmű állásfoglalást kérnek. Én ezt megtettem, és a jövőben is hasonlóképpen fogok cselekedni, akár a pártból való lemondásomat is kilátásba helyezem. S ebben nem leszek egyedül. A politikának is annak olyan határai, amelyeket nem kellene túllépni. Arra kérem, a kormány javítsa ki ezt a hatalmas hibát, és nevezze ki prefektusnak a PNL megyei szervezetének egy hozzáértő képviselőjét” – fogalmaz a Kolozs megyei tanács elnöke, hozzátéve: álláspontját a megye több mint hetven polgármestere, alpolgármestere és megyei tanácsosa támogatja.

A prefektúra főtitkára lenne Györke Zoltán

Csütörtöki sajtóközleményében Györke Zoltán, Kolozs megye jelenlegi alprefektusa leszögezte: a Hivatalos közlönyben megjelent 4-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében „ismét átpolitizálják” a kormánymegbízott-helyettesi tisztséget.

„Mai levelemben arra kértem Vasile Cîţu miniszterelnököt, hogy megőrizve magas rangú köztisztviselői státusomat, a prefektúra főtitkára lehessek” – közölte Györke Zoltán, emlékeztetve a kormányfőt, hogy jelenleg az állás betöltetlen.

Györke Zoltán azzal indokolja kérelmét, hogy 2008 óta magas rangú köztisztviselő, felsőfokú közigazgatási tanulmányokkal rendelkezik, szaktanfolyamokat végzett el, mi több, a Kolozs megyei prefektúra két világháború közötti időszakát feldolgozó doktorátussal rendelkezik.

RMDSZ: no comment

Lapunk megkereste Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét, aki egyelőre nem volt hajlandó kommentálni Alin Tişe levelét. Ugyanezt a választ kaptuk az országos érdekvédelmi szervezettől is, hozzáfűzve, hogy szerintük „ez nem egy RMDSZ-PNL konfliktus”.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol