Alfred Bulai előzetes letartóztatásba helyezését javasolják az ügyészek

Alfred Bulai szociológus, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) volt oktatója 30 napos vizsgálati fogságba helyezését indítványozzák a fővárosi első kerületi ügyészség ügyészei - jelentette be csütörtökön Daniel Nedela főügyész.

Bulai ellen a hivatali tisztség szexuális visszaélésre való felhasználása és szexuális agresszió bűncselekményének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A volt egyetemi oktatót szerdán őrizetbe vették, miután házkutatást végeztek a lakásán. A szerdai rendőrségi kihallgatáson a hallgatás jogára hivatkozva nem válaszolt a nyomozók kérdéseire. 

Nedela tájékoztatása szerint az ügyészek kiderítették, hogy 2022. július 4-én, a diákjaival a Suceava megyei Sadova településen tartott szakmai gyakorlat utolsó napján Bulai a szobájába hívta 'egyéni kiértékelésre' a sértettet, akit pszichikai kényszerítéssel, megalázással, kihasználva a diáklány alárendelt helyzetét rábírta, hogy vegye le a blúzát. Ugyanazon szakmai gyakorlat során pszichikai nyomást gyakorolva és kihasználva a köztük levő tanár-diák viszonyt, szexuális jellegű gesztusokat tett a sértettel szemben: ölelgette, simogatta és erőszakkal megpróbálta megcsókolni. 

2023 decembere és 2024 májusa között többször szexuális jellegű szívességeket, konkrétan szexuális együttlétet követelt a sértettől - fogalmazott az ügyész. 

Tekintettel a feltételezett bűncselekmények súlyosságára, illetve figyelembe véve, hogy a gyanúsított az akadémiai közösségben felelősséggel és tekintéllyel rendelkező személy, az ügyészek úgy döntöttek, hogy javasolják 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését - tette hozzá Nedela.