A távközlési miniszter visszautasítja a posta fizetésképtelenné nyilvánítását

A távközlési miniszter visszautasítja a posta fizetésképtelenné nyilvánítását
Lucian Șova távközlési miniszter ma visszautasította a Tulajdonalap (FP) javaslatát, hogy kezdjék meg a Román Posta fizetésképtelenné nyilvánítási folyamatát. Azt mondja, az intézményt a szaktárca költségvetéséből finanszírozzák.

Șova ma találkozott a postában kisebbségi részvénycsomagot birtokló Tulajdonalap küldöttségével, és ismertette velük a legutóbbi intézkedéseket, amelyek a posta feltőkésítését célozzák meg, illetve pénzalapokat próbálnak meg erre a célra bevonzani.

„A mai megbeszélés kudarcba fulladt. Johan Meyer, az FP romániai portfoliójáért felelős társmenedzsere a cég fizetésképtelenné nyilvánítását javasolta alternatívaként a feltőkésítésre, s nem vett tudomást a román állam erőfeszítéséről, amellyel 170 millió lejt fektet be postába, mint ahogy arról sem, hogy a vállalat nettó profittal zárja az idei évet” – mutat rá közleményében a távközlési minisztérium.

Șova elutasította a javaslatot, és leszögezte, a postát a Tulajdonalap gáncsoskodása ellenére is egyensúlyba lehet hozni, és folytatódik a feltőkésítés folyamata.

Az FP októberben beperelte a Román Postát, mivel lecserélte az igazgatótanács három tagját, ám a többségében állami tulajdonban levő vállalat pert nyert a kisebbik részvényessel szemben.

Lucian Șova szintén szerdán találkozott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) küldöttségével is, akikkel a Román Posta finanszírozására irányuló programról egyeztetett. Megállapították, új finanszírozási alapokat biztosítanak a vállalat számára, amelyhez más intézményi és kereskedelmi finanszírozók is hozzájárulnak.

varosnapokHirdetés

A Román Postában az állam a távközlési minisztériumon keresztül 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, a részvények fennmaradó 25 százalékát a Tulajdonalap birtokolja.