A romániai lakások 80 százaléka nincs bebiztosítva

A romániai lakások 80 százaléka nincs bebiztosítva
Tájékoztató kampányt szervez a lakosság körében október 9–13. között a Pénzügyi Felügyelet (ASF) és a Katasztrófák Elleni Biztosítási Szövetség (PAID), amellyel arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a lakások kötelező biztosítása. Jelenleg a romániai otthonok 80 százalékának nincs biztosítása, ami 7,2 millió lakást jelent.

„Idén megvédem a lakásomat” – szlogennel indult útjára a kampány, amelyet főként olyan városok lakóinak szánnak, mint Kolozsvár, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Bákó, Focşani.

A két szakintézmény illetékesei találkoznak a helyi hatóságokkal, lakástulajdonokkal és a sajtó képviselőivel, tájékoztató anyagot osztanak ki, hangsúlyozva a lakásbiztosítások megkötésének jelentőségét.

„A romániai lakások 80 százaléka nincs biztosítva, bár az országban fokozott földrengés-, áradás- és földcsuszamlás-veszély van, amelyeket fedeznek a kötelező kötvények” – nyilatkozta Nicoleta Radu, a PAID vezérigazgatója. Mint kifejtette, az intézmény hétéves fennállása során megtanulták, nem a kötelező jelleg győzi meg a romániai lakosságot arról, hogy bebiztosítsa otthonát, hanem az, ha megérti, mekkora szüksége van erre a termékre.

A lakásbiztosítások számának növelését jelölte meg célként Leonardo Badea, az ASF elnöke is, aki szerint a másik intézménnyel való partnerség jelentős mértékben elősegíti majd ennek elérését.

Az illetékes intézmények vezetői ugyanakkor emlékeztettek, az államnak nem kötelessége segítséget nyújtani azoknak, akiknek lakása károsult, de nem volt érvényes kötelező biztosításuk. Mi több, természeti katasztrófa esetén a közpénzeket az infrastruktúra, az iskolák, kórházak felújítására fordítják, a lakásokért tulajdonosaik felelősek.