Kötelező lakásbiztosítás – több a hátrány, mint az előny

Gázrobbanások esetére is biztosítanák a kolozsvári lakásokat a tömbházgondnokok

Kötelező lakásbiztosítás – több a hátrány, mint az előny
A kötelező lakásbiztosításra vonatkozó tájékoztató megbeszélést szervezett a Pénzügyi Felülvizsgálati Hatóság (ASF) tegnap délelőtt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében, amelyen közel száz személy vett részt, többnyire kolozsvári tömbházgondnokok. A bukaresti szakemberek a 260/2008 számú, kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény kötelező mivoltát és előnyeit ismertették, ám a jelenlevők hamar értésére adták az állami felügyeleti szerv képviselőinek, hogy ezeket az adatokat már ismerik, és megkérdőjelezik a törvény szükségességét, mivel Erdélyben és ezen belül Kolozsváron nem látják értelmét annak a kötelező biztosításnak, amely csak földrengés, földcsuszamlás és árvíz esetében nyújt kárpótlást. Végül a biztosító képviselői megígérték, hogy az elhangzottakat majd a törvényhozó tudomására hozzák. De hogy a javaslatok törvénybe iktatása mikorra várható, arra nem adtak választ…

Közel száz személy szorult tegnap délelőtt 10 órakor a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegterme előtti elég keskeny folyosóra, akiket azért hívtak meg, hogy meghallgassák az állami szakhatóság, azaz a biztosító társaságokat felvigyázó Pénzügyi Felülvizsgálati Hatóság (ASF) képviselőinek a 260/2008 számú, a kötelező lakásbiztosítási törvényről szóló tájékoztatását. A jelenlevők végül fél 11-kor jutottak be a terembe, soknak még szék sem jutott, így állva kellett végighallgatniuk a másfél órás vitát.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) képviselője ismertette a 260/2008 számú törvény lényegét, miszerint minden ingatlantulajdonos köteles évente 10 vagy 20 eurónak megfelelő biztosítási díjat fizetni a PAD-biztosítási csoporthoz tartozó biztosító társaság egyikének azért, hogy földrengés, földcsuszamlás vagy árvíz esetében megkapják az államtól a 10 vagy 20 ezer eurós kártérítést, amely persze még egy kolozsvári egyszobás lakás árát sem fedezi. Megtudtuk: országszerte 18 százalékra tehető azon lakástulajdonosok aránya, akik megkötötték a kötelező lakásbiztosítást, ám Kolozs megyében ez az arány meghaladja a 20 százalékot. A kötelező lakásbiztosítás megkötését csakis az önkormányzat jogosult ellenőrizni, és amennyiben a lakástulajdonos nem tudja igazolni dokumentumokkal a biztosítási szerződés megkötését, akkor az önkormányzat 100-500 lejes bírságot róhat ki  a lakástulajdonosra. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!