A Kostyák-család igaz története

A Kostyák-család igaz története
Valószínűleg ritka az olyan család, ahova hat fiú születik. Az még ritkább, hogy mind a hat gyermek a zenei pályát választja. Ebből a ritkaságból kaptak ízelítőt azok, akik szombat délben jelen voltak a Redutban, és meghallgatták azt az érdekes koncertet, ahol a népes, kolozsvári (származású) zenész Kostyák család tagjai léptek fel.

A zenés esemény első momentumaként László-Bakk Anikó nyugalmazott zenetanár és Tóth-Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke a hetven évvel ezelőtt alakult kolozsvári zeneóvodai oktatásról értekezett, amelynek köszönhetően az elmúlt évtizedek során több család gyermeke választotta hivatásul a zenész pályát.

A Kostyák családban a komolyzene és a népdal a mindennapok része volt. A családfő Kostyák Imre (1913–2009) és felesége, Bálint Erzsébet (1928– 1988) által éltetett zenei hagyományt a hat fiú vitte tovább, útravalóul hozták saját családjukba. És a hat fiú családjában is tovább élt a komolyzene művelése, a népdaléneklés. Kostyák Imre unokái közül nem mindenki vált hivatásos zenésszé, de még a más pályát választók is tisztelik a hagyományt: énekelnek, mesét mondanak stb. A konferanszié szerepét betöltő Dimény Áron színművész részletesen ismertette a tágabb értelemben vett, számos tagot számláló Kostyák család életpályáját. A közönség kivetítőn követhette a Kostyák családfát, és gyönyörködhetett a szeretetről tanúskodó családi képekben, amelyek során három generáció mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. Megtudtuk: a hat Kostyák fiú közül három maradt Erdélyben, három pedig Európában folytatta komolyzenei pályáját.

Meglepetésként hatott, hogy az első műsorszám az argentin zeneszerző, Astor Piazzolla (1921–1992) öt tangója volt, amelyet Kostyák Botond (nagybőgő) és felesége, Kostyák Rodica (hegedű) adott elő vérpezsdítő temperamentummal. A műsor első részében főleg Kostyák Imre unokái léptek fel. Szívet melengető látvány volt a három pöttöm legényke – Gergő, Tamás, Péter – komoly igyekezete. Kodály Zoltán híres Bicinia Hungarica gyűjteményéből öt Kostyák hölgy – Márta, Ildikó, Kinga, Zsuzsi, Juli – adott elő három darabot. Kostyák Borbála meserészletet mondott és verset szavalt. Kostyák Imre családtagjai – Levente, Attila, Botond, Marci, Márta, Zsuzsi, Juli – továbbá G. Rossini-, J. S. Bach-, G. Bottesini-művet szólaltattak meg a profi zenészekre jellemző tökéletességgel. A 2016-ban elhunyt Kostyák Alpár televíziós szerkesztőre és népzenészre népzenerészlettel emlékezett két testvére, Attila és Botond, illetve Alpár fia, Kostyák Márton. A legidősebb fiú, Kostyák Imre gordonkaművész hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen. Utolsó műsorszámként egy Rossini-szonáta hangzott el Kostyák Rodica, Szövérdi Csilla, Kostyák Előd és Kostyák Botond előadásában. A műsor során Kostyák Előd ezúttal is Brassai Sámuel csellóján játszott. Meglepetésként pedig a jelenlévő családtagok énekeltek a közönségnek, hiszen a családban születésnap és házassági évforduló megünneplése is esedékes volt.

A kétórás, jókedvű koncert során meggyőződhettünk: a Kostyák család igaz története a zene. Ezt kapták örökségül, és ezt adják tovább a gyermekeknek, unokáiknak. Bárcsak minél többen követnék példájukat! 

(Borítókép: Gyors tanácskozás a Kostyák-család legfiatalabb tagjai között. Fotó: KMN)