A jegybank jelentősen csökkentette az idei inflációs előrejelzését

A jegybank jelentősen csökkentette az idei inflációs előrejelzését
A Román Nemzeti Bank jelentősen, 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált.

Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója ma ismertette az új inflációs jelentést, amely a jövő év végére 4,2 százalékos inflációval számol. Korábban 2024 harmadik negyedévéig tettek közzé prognózist, abban szeptember végére szintén 4,2 százalékos fogyasztói árindexszel számoltak.

Isărescu közölte, hogy a monetáris politikának megvannak a maga korlátai, Románia bizonyos tényezőket nem tud befolyásolni, így például nem lehet tudni, meddig tart az ukrajnai háború, ezért a monetáris politika enyhe szigorítását javasolta, hiszen egy drasztikus szigorítással súlyos recessziót lehet előidézni.

Az országos statisztikai intézet kedden közölte, hogy januárban 1,3 százalékponttal 15,1 százalékra mérséklődött az éves infláció Romániában a tavaly decemberi 16,4 százalékról. Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárban.  A jegybank előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre.

Az alapkamat 7 százalékon van, miután  a jegybank igazgatótanácsa múlt heti monetáris politikai tanácskozásán nem módosította az irányadó kamatot.