A hídfelújítás apró örömei: a túloldalon rekedt az anyós

Szeptemberben ismét közlekedni fog a 8-as számú busz

A hídfelújítás apró örömei: a túloldalon rekedt az anyós
Bár hétfőtől az Árpád/Traian úti híd javítási munkálatai miatt nem közlekednek (többek között) a 4-es számú trolik, tegnap délelőtt 11 óra környékén mégis egy 4-es futott be a Kispiac/Cipariu téri megállóba. Ráadásul a 4-es troli korábban nem is arra járt, így sokakban felmerült: megint változott valami a közszállításban? Ezt egyébként sokan várják, hiszen a híd lezárása miatt meghozott változások sokaknak nem tetszenek. Különösen érvényes ez a Szamosfalvi negyedben illetve a Mărăşti/Hóstát negyedben lakókra – a közszállítási vállalat vezetője már be is jelentette, hogy mégis „visszateszik” a 8-as számú autóbuszokat, igaz, csak iskolakezdésre. Ekkor, azaz szeptember közepén fog egyébként igazán kiderülni, mennyire hatékonyak a kigondolt terelő útvonalak, forgalomelterelések, amelyek sokak számára még igencsak meglepetést okoznak, pedig már hétfőtől érvényben vannak. Másoknak pedig örömöt, mert a túlsó parton rekedt az anyós...

Az Árpád/Traian híd felújítási – pontosabban újjáépítési – munkálatainak elkezdését már július 1-jén aláírta a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a munkálatok azonban csak másfél hónappal később, e hét elején kezdődtek. Ennek oka állítólag az, hogy előbb el kellett költöztetni két magasfeszültségű vezetéket… A másfél hónapos csúszás (miután már az is tolódást okozott, hogy előbb meg kellett várni az Állomás-tér felújításának befejezését) könnyen azt eredményezheti, hogy a munkálatok nem hat, hanem nyolc hónapot fognak tartani, hiszen belemegyünk a télbe, amikor az időjárási viszonyok általában nem teszik lehetővé a szabadtéri munkát. Vagyis akár áprilisig tarthat a „felfordulás”, azaz a forgalomkorlátozások, amelyek a közszállítási vonalak tucatját érintik.

Ezek miatt elsősorban a Szamosfalvi negyedben illetve a Mărăşti/Hóstát negyedben lakók bosszankodnak, ugyanis csak átszállással tudnak eljutni az Állomás-térre, ráadásul, amint azt panaszolják, a 8-as számú busz ideiglenes beszüntetésével túlzsúfolttá váltak az 5-ös vonalon közlekedő trolik. A számos panasz miatt már kibővítették az 5-ös órarendjét, és ezentúl egyes szamosfalvi megállókban a metropolisz-övezeti buszok is megállnak.

Nem 3-as és nem 5-ös: 4-es

Egy fecske nem csinál nyarat – összegezhetnénk annak kapcsán, hogy tegnap délelőtt egy 4-es futott be a Kispiac/Cipariu téri megállóba. Ráadásul a 4-es troli korábban nem is arra járt, hétfőtől pedig ideiglenesen be is szüntették… A kijelzőn egyébként azt írta, hogy az Aurel Vlaicu–Széchenyi/M. Viteazul tér között közlekedik, így a jármű minden bizonnyal csupán a Györgyfalvi negyedi végállóból akart „átmenni” az IRA-híd melletti végállomásra.

A 4-essel ellentétben viszont a 8-as hamarosan, még az iskolakezdés előtt ismét közlekedni fog – ezt maga Liviu Neag, a Közszállítási Vállalat igazgatója jelentette be hétfőn –, és elképzelhető, hogy nem csak a Széchenyi térig: vizsgálják annak lehetőségét, hogy az Állomás téren forduljon vissza. Egyébként a 8-as vonal megszüntetése azért is érthetetlen sokak számára, mert útvonala nem érinti a lezárt hidat. Szintén részben érthetetlen, hogy a 9-es és 32B jelzésű buszoknak miért iktattak be egy plusz megállót a Central üzletház előtt: aki 5-össel vagy 3-assal közlekedik a vasútállomás felé, az már a Soránál átülhet a 32B-re vagy a 35-ösre…

Liviu Neag egyébként hétfőn kijelentette: a munkálatok összesen 19 járatot érintenek valamilyen formában, és munkatársai figyelik, hogy a hétfőtől bevezetett ideiglenes rendszert hogyan lehet jobbá tenni, amihez a lakossági észrevételeket is figyelembe veszik.

Főleg az idősek lepődnek meg

Mindezeket a kijelentéseket Neag azon a videón tette, amely hétfőn került fel Emil Boc közösségi oldalára. Természetesen kommentárok egész sora érkezett rá, egyesek bosszankodnak, egyesek tudomásul veszik, hogy a cél (vagyis a híd felújítása) érdekében néhány hónapig szenvedni kell, de olyan is van, aki humorral üti el a dolgot. Az egyik kommentelő például arról ír, barátjának bevált a hídlezárás, azóta ugyanis nem látta az anyósát… Merthogy az anyós a lezárt híd állomás-felöli oldalán lévő tömbházban lakik, ő pedig a Széchenyi-tér észak-keleti sarkán, így az anyós, aki azelőtt állandóan átjött látogatóba, már nem jön, mert nincs kedve a Ferenc József/Horea útig kerülni.

Ezzel egyébként nem csak az említett anyós lehet így: tegnapi terepszemlém során egy nyugdíjas férfi érdeklődött a Flip üzlet előtt, hogyan tud eljutni a Villamosművek Dacia/Radák utcai székhelyére. Körbe kell menni – válaszoltam, mire legyintett: akkor inkább az Unió/Memorandumului utcai kirendeltségre megy… Egy másik idős nő a 29-es busz megállóját kereste (pedig annak helye nem is változott), de ennek kapcsán azt is meg kell említeni, hogy sokaknak okoz meglepetést a Dacia/Radák utcai megálló arrébb költöztetése is: most pont a már említett Villamosművek előtt kell várni a buszokat (itt áll meg a korábbiakon – leszámítva a 28-ast és a 28B-t – kívül az Állomás irányából érkező 9-es is). Ennélfogva felmerül a kérdés: vajon nem lehetett volna kitenni a Széchenyi-térre (például a jegyirodákra, a fedett buszmegállók hirdetőablakaiba) néhány plakátot, tájékoztatót, hogy azok is értesüljenek a változásokról, akik nem olvasnak sajtót és nem interneteznek?