A drónok közlekedését felügyelő központ létesülne Kolozsváron

Németországban már áruszállításra is használják őket

A drónok közlekedését felügyelő központ létesülne Kolozsváron
Lapunk hasábjain már több ízben írtunk a drónokról, ezek törvényes szabályozásáról – pontosabban az erre tett hatósági kísérletekről. Ugyanis a kis magasságban, a polgárok lakása, udvara, kertje, medencéje, munkahelye fölött repülő szerkezetek használatára vonatkozó jogszabá­lyok még mindig eléggé homályosak, ezért több esetben a rendőrség, a csendőrség vagy éppen a polgármesteri hivatalok hatáskörébe tartozó kékruhások tehetetlenek, amikor túlkapásokról értesítik őket. A drónok most Daniel Metz neve kapcsán kerültek ismét a közvélemény figyelmébe: a tőkeerős NTT Data szoftvercég romániai igazgatója ugyanis a helyi sajtónak nyilatkozva kijelentette: a közeljövőben a drónok közlekedését felügyelő és irányító központ jön létre Erdély fővárosában. A téma kapcsán egy drónkezelőt is megkérdeztünk, szerinte nem a szabályozások bevezetésével és érvényesítésével van a gond…

 

A drónok egyre elterjedtebbek Romániában is, a hatóságok ezért igyekeznek alaposan szabályozni a berregő szerkezetek használatának különböző vetületeit. A témát ismerők szerint a nyugat-európai országokban sokkal engedékenyebb szabályozások vannak érvényben, mint Romániában. – Nálunk a drónokat ugyanabba a kategóriába sorolták, mint például az Airbus repülőgépeket. Regisztrálni kell őket, mi több, hatósági engedélyt kell kérni az illetékes intézményektől. A kormányellenes tüntetések hatására, a közelmúltban hatalmon levő kormányok utasítására, a rendőrség és a csendőrség orrol a drónok használata miatt. Felhatalmazást kaptak arra, hogy a drónkezelőktől kérhessék az engedélyeket. Az ügyben parlamenti képviselőmhöz fordultam, aki azt ígérte, interpellál a parlamentben – nyilatkozta a Szabadságnak Szabó Tamás, aki maga is drónkezelő és -tulajdonos. Szerinte önmagában nem a szabályozások bevezetésével és érvényesítésével van a gond. – Ugyanakkor szerintem a regisztrációs díj felér a rablással: 90 euró plusz áfa. Sehol a világon nem kérnek ennyi pénzt a drónok tulajdonosaitól, az Amerikai Egyesült Államokban például az illeték csupán 5 dollárra rúg – tette hozzá Szabó Tamás.
Lévén, hogy a hatóságok lassan mozognak a szabályozás kidolgozása vonatkozásában, a magánszféra pedig dinamikusabban kezeli az ügyet, az üzletemberek lehetőséget látnak egy drónközlekedési és -irányítási központ létrehozására Kolozsváron. – Az elkövetkező időszakban a drónok közlekedésével kapcsolatos szakértői központot szándékozunk létrehozni a kincses városban. Közel állunk ahhoz, hogy aláírjuk az ez irányú szerződést egy észak-afrikai ország kormányzati szervezetével. Hány drónkezelő applikáció létezik Romániában? Ezeket kiterjesztenénk Európa valamennyi övezetére, már van egy konkrét projekt – nyilatkozta a Realitatea FM rádióadóban Daniel Metz.
Az NTT Data romániai igazgatója szerint a drónok gyökeresen átalakítják majd a metropoliszokat.
– A repülő szerkezetek belépnek az életünkbe: termékeket hoznak majd házhoz, ellenőrzik az épületeken jelentkező repedéseket. Dubajban már létezik ilyen. Vannak olyan gázvezetékek, amelyeket gyalogszerrel ellenőriznek, míg a drón fantasztikus minőségű felvételeket készít, s azonnal, valós időben közvetíti is őket, tehát sokkal hatékonyabb – fogalmazott a híres üzletember.