367 milliós lejes vesztesége van vasúti társaság utasszállító részlegének

367 milliós lejes vesztesége van vasúti társaság utasszállító részlegének
Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint amióta minden egyetemi hallgató ingyen vonatozhat, a Román Államvasutak (CFR) utasszállító részlege 8 millió lejes nyereséget követően 367 millió lejes veszteséget könyvelhet el. Mint fogalmaz, ezt a veszteséget nem Dragnea „és bandája” fogja megfizetni.

„Ha a CFR utasszállító részlege mindössze 12 hónap alatt 48 millió lejes profittól 367 millió lejes veszteségbe csúszott, mert az egyetemisták ingyenességet kaptak, képzeljék el, milyen hatással van a gazdaságra a többi szubvenció, amely számításaim szerint összesen mintegy 3 milliárd eurót (!) tesz ki. Sokba kerülnek nekünk azok az intézkedések, amelyeket a büntetőügyes és inkompetens bandája hoz a gazdaságban. Ezek a költségek megjelennek a vállalatok veszteségében, a közvetlen beruházások hiányában, de az árakban is: infláció, kamatok. Ám a büntetőügyes Dragnea és inkompetens bandája nagyon jól tudja, hogy Romániát a gazdasági szakadék felé tolja és politikailag elszigeteli, de nem érdekli őket. Nem ők fizetik meg ennek a katasztrófának az árát, hanem mi – írta ma saját Facebook-oldalán Florin Cîţu, a PNL szenátora.

Hozzátette: ő maga ellenezte azt a törvénytervezetet, amelynek révén minden egyetemista ingyen utazhat a vonaton, de módosító javaslatát, amely szerint minden hallgató csak az egyetem és saját otthona között vonatozhatna ingyen, leszavazták.

„Óriási botrány kerekedett belőle. Mindenhonnan vádoltak, még a pártomon belülről is. A javaslatomat elutasították, a törvény minden párt megszavazta. Eltelt másfél év, ideje vonalat húzni, és megnézni, milyen hatása volt az intézkedésnek. A CFR csak az egyik példa, de jól mutatja a szubvenciók gazdaságra gyakorolt hatását” – tette hozzá.

A 2018/95-ös törvény április végén lépett érvénybe. A jogszabály értelmében minden akkreditált felsőoktatási intézményben, nappali képzésben (alap-, mesteri vagy doktori képzésben) részt vevő hallgató ingyenesen utazhat a belföldi vonatjáratokon.