„Szegény” honatyáink: 35 millió eurót veszítették mandátumuk négy éve alatt

„Szegény” honatyáink: 35 millió eurót veszítették mandátumuk négy éve alatt
A szenátorok és képviselők mintegy 35 millió euróval lettek szegényebbek mandátumuk négy éve alatt – derül ki a Közpolitikai Intézet (IPP) elemzéséből.

2012. és 2016. között a következő képviselőknek apadt el a leginkább a bankszámlájukon található pénzösszeg: Sebastian Ghiță (PRU) – 30 millió euró, Cristian Popescu (PNL) – 2,7 millió euró, Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) – 1,5 millió euró. A szenátusban Verestóy Attilának (RMDSZ) 2,7 millió euróval áll kevesebb a rendelkezésére, majd Doina Tudor (PNL) – 1,9 millió euró, illetve Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 358 ezer euró következik a „leszegényedettek” sorában.

Az IPP által nyilvánosságra hozott adatok szerint összesen 93 képviselő vagyona lett kevesebb – összesen 40 millió euróval –, míg 36 szenátor vesztesége 6,63 millió euróra rúg.

Eközben természetesen akadt olyan honatya is, akinek sikerült gyarapítania vagyonát az elmúlt négy év leforgása alatt. A képviselőházban Ovidiu Ioan Dumitru (ex PPDD, jelenleg független) vezeti a listát 882 ezer euróval, Ioan Adam (PSD) pedig 450 ezer euróval lett gazdagabb. Alina Gorghiu (PNL) vagyona is 1,1 millió euróval gyarapodott – ez annak következtében is, hogy a PNL elnöke férjhez ment képviselői mandátuma idején.

A szenátorok körében Roșca Stănescu (PNL) 250 ezer euróval, Petru Filip (PSD) 210 ezer euróval, míg Vasile Nistor (ex ALDE) – 182 ezer euróval lett gazdagabb.

Összességében 153 képviselő 9,278 millió euróval gyarapította vagyonát, miközben 65 szenátor összesen 2,671 millió euróval lett gazdagabb.

Másfelől, a vagyonnyilatkozatok tükrében az elmúlt négy év leforgása alatt a honatyák összesen 47 millió euró értékű összeget adtak kölcsön. A képviselőházban Sebastian Ghiță (PRU) 30 millió euróval, Marin Anton (PNL) 1,8 millió euróval és Elena Udrea (független) 1,1 millió euróval kölcsönözte meg ismerőseit, míg a szenátorok közül Sorin Roșca Stănescu (PNL) 6 millió euró, Verestóy Attila (RMDSZ) 1,57 millió euró, míg Liviu Tomoioagă (PNL) 423 euró értékben adott kölcsönt.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol