„Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy egysíkúvá válna számomra”

Láng Orsolya kapta a Helikon Kemény Zsigmond-díját

„Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy egysíkúvá válna számomra”
Láng Orsolya író, költő, film- és animációkészítő kapta idén a kolozsvári Helikon folyóirat Kemény Zsigmond Irodalmi Díját, az elismerést hétfő este Magyarország kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében adták át. A díjazottat László Noémi költő méltatta, aki a Helikon szerkesztősége nevében megköszönte Láng Orsolyának, hogy szavaival „lángra lobbantotta” a folyóirat hasábjait. Az elismerést Karácsonyi Zsolt, a folyóirat főszerkesztője adta át, Láng Orsolyát Horváth Benji faggatta többműfajúságról és tervekről.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte a közönséget, majd gratulált is Láng Orsolyának. A főkonzul szerint a díjazott alkotói tevékenységének legfőbb jellemzője a bátorság, hiszen igazán izgalmas kísérlet, ahogyan a műfajok, művészeti ágak között átjár, ehhez pedig rendkívüli bátorság kell, fogalmazott Mile Lajos.

A díjazottat László Noémi költő laudálta, aki A csillagszemű szavász címmel mesébe foglalta a méltatást. „Amit Láng Orsolya az elmúlt esztendőben a kolozsvári Helikon hasábjain versben és prózában majd’ minden hónapban közzétett, az sziporkázóan szellemes, továbbá szellemesen sziporkázó, és gyötrően mély, de nem mélyen gyötrő. És üdítően könnyed, valamint könnyedén üdítő, és prózai hangvételű líra és lírai hangvételű próza, és lírai hangvételű líra, és prózai hangvételű próza, és mindezen kombinációk mindegyike, ugyanakkor felismerhetetlenül, hamisítatlanul egyéni, Láng Orsolya-i. Lángoló. Szóval köszönjük idei díjazottunknak, hogy szavaival segített Helikonunk hasábjait lángra lobbantani, gratulálunk elismerésre méltó teljesítményéhez, és egyemberként szurkolunk neki, hogy amit keres, azt mindig megtalálja”, hangzott el a méltatásban.

A díjazottal Horváth Benji költő beszélgetett, aki elsősorban arra volt kíváncsi, hogy beszélgetőtársa miért alkot több műfajban – film, animáció, képzőművészet és irodalom –, honnan indult ez a folyamat. Láng Orsolya kifejtette: számára nem a Mile Lajos által emlegetett bátorságot, hanem pont a kockázatmentességet, biztonságot jelenti az, hogy egyszerre ennyi mindennel foglalkozik. „Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy az egysíkúvá válna számomra”, fogalmazott. Mint hangsúlyozta, szereti váltogatni a nézőpontokat, számára a többsíkúság nem azt jelenti, hogy egyszerre több témát dolgoz fel, hanem, hogy ugyanazokat a témákat több műfajban elemzi. Hozzáfűzte: amióta az eszét tudja, így alkot. „Mindig úgy éreztem, hogy több eszköz áll a rendelkezésemre, hogy megfogjam a világot, ami körülöttem van”, fogalmazott.

A műfajok közötti átjárás kapcsán Horváth Benji arra is kíváncsi volt, Láng Orsolya egyetért-e azzal a felvetéssel, hogy a költők ne írjanak prózát, a prózaírók pedig verseket. A díjazott elmondta, ő nem érzi a határt e kettő között, megírja a szövegét úgy, ahogy „kijön”, aztán mások ráhúzzák, hogy az líra vagy próza.

Láng Orsolya, a MoholyNagy Művészeti Egyetem animációs tanszékén készült diplomamunkája, a Szezon után című animációjának nemzetközi filmfesztiválokra való „kísérgetésével” foglalkozott idén, derült ki az eseményen. Elmondta: ezt az évet amúgy is pihenésre szánta, erre pedig tökéletes az utazgatás. Terveit illetően kifejtette: az animációkészítést szeretné folytatni, mert megtalálta benne mindazt, amivel szeret foglalkozni: az animációkészítés egyszerre írás, rajzolás, történetekben való gondolkodás, időzítés, forma és vizualitás.

(Fotó: Horváth László)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Szombaton, október 29-én adták át a Szépírók Társaságának idei díjait: a budapesti Három Holló irodalmi kávéházban tartott ünnepségen Junior Szépíró-díjat kapott a Szatmárnémetiben született Láng Orsolya. Idén szépirodalom kategóriában a díjazott a pár napja 80. születésnapját ünneplő költő, Ladik Katalin lett, értekező próza kategóriában Havasréti József író nyerte el az idei Szépíró-díjat, a Kéri Piroska-díjat Virág Gábor vajdasági író, szerkesztő kapta, az idei Osvát Ernő-díjat pedig Markója Csilla, az Enigma folyóirat alapító főszerkesztője vehette át – adta hírül a Litera irodalmi portál.
KultSzínTér