„Élhető, fejlődő és otthonos településeket kell teremtenünk”

Vákár István: közösségünk érdekeit erős képviselettel érvényesíthetjük

„Élhető, fejlődő és otthonos  településeket kell teremtenünk”
A vasárnapi, szeptember 27-i helyhatósági választási kampány a végéhez közeledik. Kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány nagymértékben elvonta a figyelmet a választásról, illetve a kampányról, holott nyugodtan kijelenthetjük, igenis sorsdöntő lesz ezúttal is a választás eredménye a magyarság szempontjából. Tévedés lenne nyugodtan ülni vagy kényelmesen távol maradni vasárnap az urnáktól, hiszen a kolozsvári, valamint Kolozs megyei magyar lakosság jövője szempontjából egyáltalán nem mindegy, hány képviselője képviselheti, védheti, juttathatja érvényre az érdekeit a városi és megyei tanácsban. Vákár István, az RMDSZ elnökjelöltje a Kolozs Megyei Tanácsban úgy véli, azokban az önkormányzatokban, ahol az érdekvédelmi szervezet képviselői jelen voltak, sikerült fejleszteni, megszépíteni a településeket, helyi és megyei költségvetésből fontos beruházásokat tudtak megvalósítani, amelyek a közösségek életét jobbá tudták tenni.

A Kolozs Megyei Tanács elnökjelöltje az RMDSZ részéről Vákár István, aki az előző mandátumban, négy éven keresztül a megyei tanács alelnöki tisztségét látta el. Az érdekvédelmi szervezet önkormányzatokba delegált képviselőinek fontos szerepe van a magyar települések fejlesztésében, hatékony támogatásában – hangsúlyozza az elnökjelölt.

– Négy év után, hogy tekint vissza a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségére: mit sikerült elérni a tervekből, mi az, amit ezután folytatnának?
– Nehéz négy évnek mondanám. Mindent egybevetve, ha mérleget készítünk, sikerült számos téren eredményeket elérnünk mint RMDSZ-frakció a Kolozs megyei magyar közösség érdekében. Azokban az önkormányzatokban, ahol jelen voltunk, megháláltuk az ezelőtt négy évvel kapott bizalmat, hiszen a településeink fejlődtek, szépültek az elmúlt évek során. Helyi, illetve megyei költségvetésből mindenhol meg tudtunk valósítani olyan beruházásokat, amelyek az érintett közösségek mindennapi életét jobbá, szebbé tudták tenni.

Infrastrukturális beruházások szempontjából fontos utakat újítottunk fel, ilyen a széki út, a tordaszentlászlói út, a kolozsi út, a besztercei út mezőségi településein is zajlik a munka, Bonchidán, Vajdakamaráson. Kiépült a vízhálózat Mérában, Szucságon, Kidében, elkezdődtek a Kolozs és Szilágy megyét is magába foglaló uniós óriásprojekt, a víz- és csatornahálózat felújítási munkálatai, amelynek összértéke 355 millió euró. A kórházak modernizációját prioritásként kezeltük és a jövőben is az egészségügyi terület kiemelt finanszírozását folytatni kívánjuk.
 
A Bánffy-palota nyugati homlokzatának restaurálási munkálatai hamarosan végződnek, Kolozsvár emblematikus barokk palotája ismét régi pompájában tündökölhet. Uniós forrásokat tudtunk lehívni a Redut felújítására. Bízom benne, hogy a válaszúti Bánffy-kastély rehabilitációját elnyerő társulás is hamarosan elkezdheti a tényleges munkálatokat.
 
Kiemelt támogatásban részesültek a magyar civil és ifjúsági szervezetek kulturális, oktatási programjai, hagyományápoló és közösségi projektek, valamint igyekeztünk az egyházközségek felújítási és javítási munkálatait támogatni. A megyei könyvtárban kialakított magyar részleg is az RMDSZ-frakció eredménye.
 
– A szkeptikusok sokszor hangoztatják, hogy fölösleges a román adminisztrációban, vezetésben ott lennie a magyar képviselőknek, hiszen úgysem „csinálhatnak semmit”. Sok év tapasztalattal, mit üzenne azoknak, akik nem látják értelmét a magyar képviseletnek: miért kell mégis jelen lenni a helyi vezetőségben, döntéshozatalban?
– Nagyon fontos, hogy ott legyünk azokban az intézményekben, helyi önkormányzatokban, ahol eldőlnek azok az ügyek, amelyek közvetlenül meghatározzák a mindennapjainkat. Nekünk is beleszólásunk kell legyen, hiszen minket is érintenek ezek a döntések. Az RMDSZ mindig tapasztalt, jól képzett személyeket delegált az önkormányzatokba, sikerült kisebbségi helyzetben döntő módon befolyásolni a települések fejlesztését, hatékonyan támogatni az anyanyelvű oktatást minden településen, a magyar hagyományaink megőrzését célzó kulturális tevékenységeket, magyar történelmünk bizonyságául szolgáló épített örökségünk megőrzését.

– Az elmúlt egy hónapban a kampány során sokat járt vidéken. Mit tapasztalt a településeken? 
– Nemcsak most, kampányidőszakban, hanem folyamatosan járom a vidéket, falunapokon, községnapokon, falugyűléseken igyekszem mindig ott lenni, el is várják ezt a helyi elöljáróink, szervezeteink. Közösségeink mindennapos problémáit és elvárásait ismerem, arra törekszünk, hogy ezekre megoldást találjunk, élhető, fejlődő és otthonos településeket teremtsünk, az utánunk jövő nemzedékek számára jövőképet biztosítsunk.

– Minden településen fontos a győzelem. Mégis, melyek azok a települések, ahol nagyon fontos lenne, hogy az RMDSZ győzzön?
– Célunk, hogy növelni tudjuk polgármestereink, alpolgármestereink számát Kolozs megyében, megőrizzük Kolozsváron városi tanácsosaink létszámát és az alpolgármesteri funkciót, de a megyei tanácsban is a mérleg nyelve tudjunk lenni és megtarthassuk az alelnöki tisztséget.
 
Vannak települések, ahol bízunk abban, hogy a jó választási szereplés eredményeként polgármesteri tisztséget nyerhetünk el, ilyen Magyargorbó, Kisbács, Harasztos, Magyarkályán.
 
– Vákár Istvánt sok helyen láthatja a lakosság, hiszen számos rendezvényen részt vesz, bekapcsolódik tevékenységekbe, a közösség életébe. Milyen Vákár István a magánember: mivel szeret foglalkozni munkán kívül, jut-e ideje hobbira? 
– Kevés szabadidővel rendelkezem, ilyenkor igyekszem minőségi időt tölteni a fiammal, kirándulni, a természetben feltöltődni, a családdal, baráti társasággal találkozni.
 
– Mit üzen a választóknak?
– Meggyőződésem, hogy az erős városi és megyei képviselet nélkülözhetetlen feltétele Kolozsvár, Kolozs megye és a magyarlakta települések és közösségünk érdekei érvényesítésének.
 
Az elmúlt évek megmutatták, hogy mire képes egy közösség, ha együtt, egy irányba halad. A Kolozs megyei magyar közösségi élet minden területén voltak sikerek, legyen szó infrastrukturális projektekről, művelődésről, műemlékvédelemről, a magyar nyelvű oktatás megerősítéséről. A megkezdett munkát folytatni kell, mi gyarapítani akarjuk közösségünk erejét. Ezért van szükség arra, hogy a szeptember 27-i választásokon minden Kolozs megyei magyar, akinek fontos a fejlődés és a jövő, az RMDSZ jelöltjeire szavazzon! Mutassuk meg közösségünk erejét! A magyar közösség ügyei csak nekünk, magyaroknak fontosak! 

Vasárnap ne féljünk elmenni szavazni, az egészségügyi szabályok betartásával, megfelelő távolságtartással, maszkviselés és fertőtlenítőszer használatával biztonságos a szavazás folyamata.

varosnapokHirdetés