Zöldruhás „postások” ötmilliós adománnyal

Zöldruhás „postások” ötmilliós adománnyal
Gyógyászati segédeszközökkel zsúfolásig megpakolt kisbusz fordult be tegnap kora délután a Bethlen Kata Diakóniai Központ kapuján: a Magyar Református Szeretetszolgálat autója az erdélyi rászorulók számára hozott járókereteket, hagyományos és elektromos kerekesszékeket, különböző csukló- és térdszorító pántokat, vagyis olyan alapvető eszközöket, amelyekre akár az idősgondozás, akár a fogyatékkal élők gondozása területén szükség lehet. A zöldkabátos sofőr, Juhász Márton, aki különben a szervezet ügyvezető igazgatója, úgy fogalmazott lapunknak: Magyarországon zöld a postások ruhája, és a postásokhoz hasonlóan ők is akkor tudnak adni valamit, ha kapnak. Mostani postásszerepükben 5 millió forint értékű adományokat hoztak az erdélyi diakóniai szervezeteknek, hogy utóbbiak eljuttassák azokat a mozgásukban korlátozott rászorulóknak.

Juhász Mártontól azt is megtudtuk, hogy a gyógyászati segédeszközök a Teva Magyarország gyógyszergyár adományából származnak: miután e segédeszközök forgalmazási tevékenységét a Teva befejezte, vezetői úgy gondolták, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat autentikus szervezet ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő helyét a készleten maradt eszközöknek. Jelen szállítmánnyal a szászrégeni, marosvásárhelyi, brassói dia­kó­niai szervezeteknek hozták el az adományokat, de az adventi időszakban a többi erdélyi diakóniai intézmény is megkapja, amit kért – a kisbusznak még háromszor kell fordulnia, hogy mindent elhozhasson. Az pedig, hogy éppen Kolozsvárra hozták a szállítmányt, nem véletlen: november 23–24-én a Bethlen Kata Diakóniai Központ ad otthont a 17. Bethlen Kata Diakóniai Napoknak, amelyre egész Erdélyből érkeztek résztvevők, így az adományokat innen át is tudták venni a célzott szervezetek.

 – A hozzánk beérkező kérések alapján segítünk. Számos programunk van, most zajlik például egy élelmiszergyűjtés Szeretetdoboz néven, amelyhez nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte lehet csatlakozni. Az a kitűzött cél, hogy mintegy 150 ezer kilogramm tartós élelmiszert gyűjtsünk össze novemberben és az adventi időszakban, ezt 10 ezer családnak fogjuk eljuttatni. A Nyilas Misi-cipősdoboz-program során 12 ezer gyermeket fogunk megajándékozni különböző, karácsonyra szánt ajándékokkal, ehhez is várjuk a gyülekezetek, intézmények, magánszemélyek, cégek csatlakozását, emellett tűzifaprogramunk is van, szeretnénk azoknak a családoknak segíteni tűzifával, akik nem tudják ezt maguk megoldani, finanszírozni. Ha valaki támogatni szeretné bármely programunkat, a legegyszerűbb, ha ellátogat a honlapunkra, a jobbadni.hu-ra, ott megtalálják, hogyan csatlakozhatnak a kezdeményezéseinkhez. Mindig igyek­szünk az adománykérelmeket úgy elbírálni, hogy utánakérdezünk akár a szociális ellátó rendszeren belül, akár gyülekezeteken, lelkészeken keresztül, hogy valóban rászoruló-e az adományért hozzánk forduló magánszemély vagy szervezet. Így ténylegesen oda jutnak el az adományok, ahol a legnagyobb szükség van rá – tette hozzá Juhász Márton.

A 2006-ban alapított Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb célkitűzésének tekinti a rászorulók segítését. Elsődleges célterülete a Kárpát-medence, éppen ezért rendszeresen támogatják a határon túl élő nélkülözőket is.A szervezet fontosnak tartja, hogy a segítség abban a formában érkezzen meg a rászorulókhoz, amire nekik éppen szükségük van, legyen az tartós élelmiszercsomag, ruhaadomány, tanszercsomag vagy éppen gyógyászati segédeszköz.