Zöldkötvényből (is) finanszírozzák a metró építését

A polgármester elégedett az infrastrukturális munkálatok menetével

A kolozsvári városházán tartott sajtótájékoztatón Emil Boc beszámolt a beruházásokról (fotó: KISS OLIVÉR)
Nem állnak le Kolozsváron a metróépítési munkálatok, sőt, új, európai finanszírozási forrás vált elérhetővé: az úgynevezett zöldkötvények által – jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kedden délben. A zöldkötvényekkel való finanszírozással kapcsolatos kiegészítő iratot hétfőn írta alá a polgármester és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. A polgármester elmondta: 2027-től úgyis más források után is kellett volna nézniük. Emil Boc polgármester cáfolta azt, hogy gond lett volna a metrónak az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) való finanszírozás átláthatóságával kapcsolatosan. Boc elmagyarázta: műszaki inkompatibilitás volt az Európai Unió és a romániai informatikai rendszer között, ám erről sem a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, sem Románia, sem az Európai Unió nem tehet. Emil Boc elégedett a várost érintő nagy – metró, körgyűrű – és kisebb beruházások – bicikliutak, felújítások – megvalósításával.

Emil Boc kolozsvári polgármester keddi sajtótájékoztatóját azzal a megjegyzéssel nyitotta meg, hogy szerinte:  – Az embereknek joguk van ott letelepedni, ahol akarnak. Ám, ha a szülőföldön jó életkörülményeket teremtünk, akkor a fiatalok nem fogják külföldön keresni a boldogulásukat – mondta. 

A várost érintő nagy és kisebb beruházásokat ismertetve mindenekelőtt a metróra tért ki.

–  Egyetlen hatóság vagy intézmény sem kezd el kétmilliárd eurós projekt megvalósításához úgy, hogy a teljes összeg a rendelkezésére áll. A metró építéséhez szükséges pénzt nem veszítettük el. A metró rendelkezik a megvalósításhoz szükséges forrásokkal. De a finanszírozás nem csak az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR-ből) fog megvalósulni. A kormány döntött arról, hogy az Országos Helyreállítási Tervből való finanszírozás mellett egy másik, európai finanszírozási forrást is felhasznál a metró építéséhez. Ez az úgynevezett zöldkötvények kibocsátásából származó összeg, amit csakis környezetbarát projektek megvalósítására lehet felhasználni.  Ez az összeg a metró megépítésének teljes időtartama alatt a rendelkezésünkre fog állni. 2026-ig 300 millió eurót költünk el a metró megépítésére. 2027 után úgyis ki kellett volna bővíteni a finanszírozási forrásokat. A kivitelező megkapta már a leszámlázott munkálatainak az ellenértékét. Jelenleg a közműhálózatok elköltöztetése zajlik, és ősszel érkeznek meg azok a gépek, amelyek majd a föld alatti ásásokat végzik. A terület-kisajátításokra 56 millió eurót kaptunk. Most zajlik a telektulajdonosok kártérítése, akiknek be kell nyújtaniuk azt a telekkönyvi kivonatot, amely igazolja, hogy ők a kisajátított terület tulajdonosai – magyarázta Boc. 

A polgármester kitért arra is, hogy a romániai Elektronikus Közbeszerzési Eljárások (SEAP) és az Európai Bizottság informatikai platformjai között inkompatibilitás lépett fel – ezt a román Számvevőszék is tanúsította –, ám ezekért nem felel sem a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, sem a román kormány. Időközben ezeket a problémákat megoldották. 

Különböző forrásokból megtudtuk: a zöldkötvények a pénzügyi piacok egyik innovatív termékét képviselik; kibocsátásuk pénzügyi megtérülést eredeztet, ugyanakkor pozitív hatással vannak a környezetre és a társadalomra. Globális szinten a zöldkötvény-kibocsátás évente rekordokat dönt, újabb és újabb szereplők csatlakoznak erre a sajátos piacra. Kibocsátásuk és a megvalósuló projektek mérhető hasznait független hitelesítő intézmények tanúsítják. A zöldkötvények esetében a környezeti célok mellett a klímaváltozás hatásainak kezelése az elsődleges, ezt követően a szennyezőanyag-kibocsátás megelőzése és ellenőrzése, valamint a természeti erőforrások megőrzése kap prioritást. Mivel már több uniós tagállam is elkötelezte magát a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség mellett, az éghajlatbarát üzleti tevékenységek finanszírozásának ösztönzése érdekében az EU egy zöldkötvény-szabványt dolgozott ki. Ennek célja, hogy a pénzügyi áramlásokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozással szemben ellenálló projektekbe és gazdasági ágazatokba irányítsa.

Boc elégedetten nyilatkozta, hogy a Kolozsvárt érintő nagyberuházások közül a körgyűrű első szakaszán már dolgoznak, a helyi érdekű vasúthoz szükséges 35 jóváhagyás közül már csak 11-et kell beszerezni. A Tordai úton tervezett bicikliút kapcsán megtudtuk: hamarosan újra meghirdetik a versenytárgyalást, mert az első két versenytárgyaláson nem volt jelentkező. Ami a Kalányos/Primaverii utcai parkot illeti, még zajlanak a kisajátítások, ám a telektulajdonosok kártérítéséhez szükséges összeg még nincs meg. A Hétvezér/14 Iulie tér felújítása a tervező cég miatt késlekedik – tájékoztatott a polgármester a munkálatokról.