Zöld jelzés az Ubernek Kolozsváron

Zöld jelzés  az Ubernek Kolozsváron
 A Kolozs Megyei Ítélőtábla véglegesen elutasította a Taxi Transilvania Monitorizáló Egyesület kérésére létrehozott elnöki rendeletet, amely kitiltaná az Ubert a megyeközpontból. A taxisok azonban nem hagyják annyiban, és a Legfelső Bíróság és Semmítőszékhez fordulnak az ügyben, de az utcai tiltakozást is fontolgatják. – A Kolozs Megyei Ítélőtábla ítélete végleges, és ellentmond az ügyben eddig hozott két nem végleges ítéletnek, ami engedélyezte volna az Uber tevékenységét Kolozsváron. Amikor elkezdődik az ügy érdemi tárgyalása, bemutatjuk azokat az érveket miszerint az Uber jó hatást gyakorol a lakosságra és a teljes iparágra is – nyilatkozta az Ubert képviselő ügyvéd, azaz Ioana Hrisafi.

– Három egymást követő halasztás után a Kolozs Megyei Ítélőtábla kihirdette az ítéletet az Uber által megfogalmazott, a 2016 novemberében kihirdetett elnöki rendelet elleni felfolyamodás ügyében. A törvényszék elfogadta a felfolyamodást, és elutasította az elnöki rendeletet, mivel elfogadta azt a kifogást, ami az aktív és perbeli minőség és az érdekeltség hiányára vonatkozik. A Kolozs Megyei Ítélőtábla szerint egyesületünk nem népszerűsítheti jelen elnöki rendeletet, továbbá az Uber Systems SRL és a Rasier Operations BV nem perelhető, és az egyesületnek nem érdekelt fél ezen kereset megfogalmazásában – áll az ügyvéd taxisofőröknek szóló közleményében.
 A taxisok a Legfelső Bíróságon és Semmítőszéken készülnek megtámadni az ítéletet.  
Az Uber képviselői azt hozták fel indokul, hogy az Európai Bizottság világosan kijelentette, hogy az Uber szolgáltatásokat bátorítani és szabályozni kell, és nem betiltani. – Ez nagyon jó hír annak a több mint 20 ezer kolozsvári Uber-ügyfélnek, partner-sofőreinknek és a közösségnek egyaránt. Kolozsvár modern, fejlődő város, amelynek egyre több városi szállítási lehetőségre van szüksége. A mi célunk az, hogy az embereknek élhető alternatívát biztosítsunk, hogy ne saját személygépkocsijukat kelljen használniuk.  Az élhető alternatívák között szerepel még a tömegközlekedés, a taxiszolgáltatás, a biciklis közlekedés és az Uber-féle innovációs szolgáltatások – nyilatkozta Alexandra Corolea, az Uber romániai szóvivője.
A taxisok február 22-én döntenek arról, hogy utcai tiltakozó akciót szerveznek-e vagy sem. – Az ilyen tiltakozást nem lehet úgy megszervezni, hogy 2000 kocsi közül csak ötven vesz részt. És nem csak Kolozsváron kell ilyen megmozdulásokat szervezni. Ahhoz, hogy valami változzon, csatlakozniuk kell azoknak a váro­soknak is, ahol még működik az Uber – mondta Ioan Pugna, az egyik taxisegyesület elnöke.