Zajlik a Carl Filtsch-zongoraverseny

Zajlik a Carl Filtsch-zongoraverseny
Tizenkét országból összesen 28 jelentkező száll versenybe idén a nagyszebeni filharmónia által szervezett Carl Filtsch Nemzetközi Zongora- és Zeneszerzői Fesztiválon.

A huszonkettedik alkalommal megrendezett fesztivál nyitó eseményére július 3-án került sor, a szervezők köszöntője, majd Adela Liculescu zongorahangversenye után sorshúzás alapján dőlt el, hogy kategóriánként milyen sorrendben kerülnek be a versenyre a jelentkezők. A megmérettetés július 4-e és 7-e között zajlik, a nagyszebeni filharmónia Thalia termében, a díjkiosztó gála, és a díjazottak hangversenye július 9-én lesz ugyanazon a helyszínen.

„Nem könnyű verseny, a kötelező művek, a versenyzőktől elvárt repertoár megnehezítik a fiatal zongoristák jelentkezését a versenyre”, mondta Ioan Bojin, a nagyszebeni filharmónia menedzsere. Hozzáfűzte: a díjak összértéke eléri a 10 ezer eurót.

A versenyzők szereplése élőben követhető a www.filarmonicasibiu.ro weboldalon, közölték a szervezők.

A versennyel a szervezők évről évre a 19. század közepén mindössze 15 évet élt erdélyi szász zongoravirtuóznak, a Párizsban tanult Carl Filtschnek állítanak emléket.

Carl Filtsch 1830-ban született Szászsebesen. Hároméves korában kezdett zongorázni tanulni. Az első tanára édesapja, Josef Filtsch, evangélikus lelkész volt. 1837-ben Bécsbe vitték, hogy a zenei tehetsége kibontakozhasson. Bemutatták a császári udvarban is, ahol a zenei oktatásban és a játékban társa volt a jövendőbeli I. Ferenc József császárnak.  Első közönség előtti fellépése 1841-ben a Wiener Musikverein-ban átütő sikert hozott, amelyet utána egy Pest-Budától Nagyszebenig tartó turnén megismételt.

1842 decemberében Párizsban tanult, és Frédéric Chopin kedvenc tanítványa volt. Liszt Ferenc egy ideig helyettesítvén Chopint, állítólag így kiáltott fel: „Ha ez a kicsike elkezd utazni, én becsukhatom a boltot.”

1843. május 21-én Viktória királynő előtt játszott Londonban. Bécs, Párizs és London zenei újságjai kiváló kritikákat írtak a róla.

Sajnos, rövidesen le kellett mondania az egész Európára tervezett turnékat. Filtsch megbetegedett tuberkulózisban és az orvosok tengeri fürdőket írtak elő neki Velencében. Rövid ideig tartó javulás után egy nyarat Erdélyben és Bécsben töltött el, majd visszatért Velencébe. Itt hunyt el, alig 15 évesen. Márványból készült síremléke a velencei San Michele temetőben található.

Filtsch nagyon fiatalon kezdett zongorán improvizálni, és nyolc saját művet hagyott maga után. Egy zongoraversenyt is komponált, amely 2005-ben jelent meg először nyomtatásban. Műveiben, a tanárai hatásán túlmenően, érződik koraérett tehetsége is. (Az életrajzi adatok forrása: Wikipedia.org)

(Borítókép: Carl Filtsch, litográfia 1844-ből)