Wilders hadúrnak, pedofilnak nevezte Mohamed prófétát az utolsó tévévitában

Wilders hadúrnak, pedofilnak nevezte Mohamed prófétát az utolsó tévévitában
Mohamed prófétát hadúrnak és pedofilnak, az iszlámot pedig erőszakos vallásnak nevezte Geert Wilders, a bevándorlásellenes, holland Szabadságpárt (PVV) elnöke a nagyobb pártok vezetőinek a holland parlamenti választások előestéjén, kedden tartott televíziós vitában.

"Az iszlám a Hollandiát célzó legnagyobb fenyegetés. Az országunk jövője a tét, az iszlám és a szabadság nem férnek meg egymás mellett" - jelentette ki Wilders a NOS közszolgálati csatorna által közvetített vitában, "söpredéknek" nevezve a rotterdami török konzulátusnál néhány napja kitört csetepaté török résztvevőit.

Wilders emellett "ócska, woodstocki szövegnek" minősítette a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) jelmondatát, amely szerint "Hollandia mindannyiunké". A pártvezér leszögezte, ezt olyanok találhatták ki, akik "túl sokat vízipipáztak", Hollandia ugyanis nem mindenkié, noha a hollandok mára másodrendű polgároknak érzik magukat a saját országukban.

Mark Rutte holland miniszterelnök, a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője az Európai Unió és Törökország között tavaly létrejött migrációs egyezmény sikerét méltatta a menekültáradat feltartóztatásában.

Mint mondta, "nem szándékolt következményekkel, társadalmi feszültségek kialakulásával járhatna", ha túl nagy tömegben fogadnának be menekülteket.

Lodewijk Asscher, a PvdA vezetője azzal vágott vissza Wildersnek, hogy a Szabadságpárt mindössze tízezer dühös Twitter-bejegyzést tud kínálni a szavazóknak, de megoldásokat nem.

A holland-török hátterű Denk párt első embere, Tunahan Kuzu kedden lemondta a részvételét az esti vitában, amiért a szervezők Jan Roost, a jobboldali populista Hollandiáért (VNL) párt vezetőjét is meghívták.

Roos a vitán a török államfő, Recep Tayyip "Erdogan ölebének" nevezte Kuzut, távolmaradását pedig "gyávaságnak, a demokrácia semmibevételének".

Jesse Klaver, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) kormányfőjelöltje kijelentette, hogy az országnak olyan új vezetésre lenne szüksége, amely több könyörületet mutat a háború és erőszak elől menekülők iránt. A 30 éves pártvezér kiemelte, hogy cinikusnak tartja Ruttét, amiért védelmébe vette az EU-török migrációs egyezményt, amely szerinte "nem megoldás, pusztán mentség, hogy félrenézhessünk".

A közvélemény-kutató intézetek felméréseit átlagoló legutóbbi adatok szerint a szerdai parlamenti választások nyomán a jelenlegi kormányfő vezette VVD 24-28 képviselői helyet szerezhet meg a parlament 150 fős alsóházában, míg a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders pártja, a PVV 19-22 mandátumra számíthat.

Bár magas a bizonytalanok aránya, jelen állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 19-21, a liberális D66 17-19, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-18, a szocialisták 14-16, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) 10-12, a Keresztény Unió (CU) pedig 5-7 helyhez jutnának a törvényhozás alsóházában.

Az élbolyban meglehetősen kis különbség van a pártok között, egyesek szerint végül bármelyikük győzhet, a kormányalakításhoz azonban még koalíciót is kell kötnie a nyertesnek, szakértők szerint legalább három másik politikai csoportosulással.