Visszaküldték az 1990-es “bányászjárás” aktáját

Visszaküldték az 1990-es “bányászjárás” aktáját
A legfelsőbb bíróság visszaküldte a katonai ügyészséghez az 1990-es úgynevezett bányászjárás aktáját, amelyben többek között Ion Iliescu volt államfőt emberiség elleni bűncselekmény elkövetésével vádolták meg.

Az ügyben 2017 júniusában emeltek vádat összesen 14 személy ellen, majd tavaly februárban elkezdődött az előzetes tárgyalás. Nem is jutott ennél tovább, hiszen a bíró úgy határozott, visszaküldi a katonai ügyészségnek a vádiratot, mert törvénytelenül állították össze. Az előzetes tárgyalás keretében született döntés nem jogerős.

Hatalmas csalódottságának adott hangot Teodor Maries, az áldozatok érdekeit védő és emlékét ápoló December 21 Egyesület elnöke, aki szerint az aktát valóban nem jól állították össze, hiszen a 2005 és 2007 között lefolytatott vizsgálat 80 százaléka hiányzott belőle, csak 14 személyt vádoltak meg, de azt sem tették a törvényes előírások betartásával. 

Maries arra számít, hogy valamelyik érintett fél fellebbezést nyújt be a mostani döntés ellen, így az ügy várhatóan tovább húzódik. Felrótta a bírónak, hogy csaknem másfél évig vizsgálta a dossziét, holott szerinte két hónap után döntenie kellett volna, hogy visszaküldi vagy nem az ügyészségnek.

Ion Iliescu volt elnököt, Petre Roman volt miniszterelnököt, Virgil Magureanut, a Román Hírszerző Szolgálat akkori igazgatóját és Miron Cozma bányászvezért azzal vádolja az ügyészség, hogy 1990 júniusában állami karhatalmi szervek erőszakosan léptek fel az akkori hatalom ellen tüntető polgárokkal szemben, majd Bukarestbe szállították a Zsil-völgyi bányászokat, akik ellenzéki pártok székházait dúlták fel, az utcán pedig brutálisan bántalmaztak polgári lakosokat.