Világzenei különlegességek a 7. mérai csűrfesztiválon

Világzenei különlegességek a 7. mérai csűrfesztiválon
Különleges, nemzetközi szinten elismert zenekarok játszanak idén augusztus 4-e és 7-e között a Mérai Világzenei Csűrfesztiválon. Az Erdélyben egyedülálló rendezvény négy napját a balkán dallamok, afrikai ritmusok, klezmer zene, amerikai country, és a Kárpát-medence népzenéje uralja – hangzott el a Bethlendi András és Varga Zoltán László szervezők által tartott, mai beharangozó sajtótájékoztatón, Kolozsváron. Amint Bethlendi András fogalmazott, a fesztivál egyik védjegye, hogy nem túlzsúfolt, idén is mindössze ezer belépőt árusítanak, hogy a barátságos, családias hangulat megmaradjon. A fesztivál egyik legnagyobb fellépőjének számít a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, amely a keleti és mediterrán dallamokat hozza el Mérába, a Ghánából érkező Alostmen pedig hagyományos afrikai hangszerelésű, a Nasip Kismet zenekar a török hangzásvilágú dalokkal lép színpadra.

A Mérai Világzenei Csűrfesztivál kiemelt partnere Kisbács község polgármesteri hivatala, amely az elmúlt két-három évben következetesen felkarolta a rendezvényt, és különböző módokon gondoskodik arról, hogy biztonságos és minél komfortosabb legyen a fesztiválon való részvétel, hangsúlyozta Bethlendi András az egykori Melody hotel szépen felújított nagytermében tartott sajtótájékoztatón. Fontos szakmai partnerük továbbá a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Fonó – folytatta. Ugyanakkor, idén a Most – Bridge for Balcan Music európai projekt keretében, a Fira Mediterrània katalán világzenei fesztivállal is partnerséget kötött a mérai csűrfesztivál. Ennek az együttműködésnek köszönhetően érkezik idén a rendezvényre az egyik legnagyobb, világszinten ismert és elismert fellépő, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Bethlendi András külön köszönetet mondott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és az Erdélyi Hagyományok Házának, hogy jóvoltukból az általuk használt, egykori Melody hotel nagytermében tarthatták idén is a sajtótájékoztatót; ez a helyszín is tükrözi ugyanis a főszervező szerint a rendezvény szellemiségét, lévén ez olyan világzenei fesztivál, amely a helyi népi kultúrában, a táncház-mozgalomban gyökerezik.

A fesztivál fő portája a megszokott módon a Szarka-telek, ahol minden este hét órától világzenei és népzenei koncertek lesznek, az előadásokat követően, a csűrben táncház, a csűr melletti sátorban pedig világzenei DJ szórakoztatja is majd az érdeklődőket. Immár hagyományos helyszín a gyerekporta, ahol a legifjabbaknak szánt programokat szervezik. A fesztiválozók betekintést nyerhetnek a bivalymúzeumba is, illetve idén templomi koncertek is lesznek, részletezte Varga Zoltán László.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Kolozsvárról napközben számos vonatjárat van Mérába, csaknem félóránként indul egy-egy vonat, és a vasútállomás mindössze húszpercnyi sétára van a fesztivál központi helyszínétől. Az előző évekhez hasonlóan, a városi buszjáratokat kiegészítő fesztivál-járat is közlekedik majd Kolozsvár és Méra között. A fesztiválozóknak a szervezők szállást nem biztosítanak, de igény szerint megadják azoknak a szállásadóknak az elérhetőségeit, akik a korábbi években vendégül látták a rendezvény résztvevőit.

A fesztivál idei házigazda zenekara a szamosújvári Ördöngös zenekar lesz, melynek tagjai Kolozsváron tevékenykedő táncház-zenészek. Szokás szerint a helyi, kalotaszegi zenészek, Varga István „Kiscsipás”, (ifj0 Fodor Sándor „Neti”, Tóni Rudi és társaik egészítik majd ki a zenei felhozatalt. „Ez egy világzenei fesztivál, de kiemelten figyelünk arra is, hogy a helyi kultúra értékeit is közvetítsük a fesztiválozóknak: lesz táncoktatás, illetve – immár harmadik alkalommal – a helybeliek bevonásával népdalokat is oktatnak majd a résztvevőknek”, emelte ki Varga Zoltán László.

Elmondta: az elmúlt években igen sikeres programpont volt a mesemondás; idén ismét visszatér a fesztiválra Agócs Gergely közismert zenész, néprajzkutató, mesemondó, aki gyermek- és felnőttmesékkel örvendezteti meg a résztvevőket. A rendezvény pénteki (augusztus 5-ei) napját, miként a korábbi években is, a Kárpát-medencei népzenekultúrának, és néptáncnak szentelik a szervezők: az esti nyitókoncerten a Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat lép fel. „A Kerekutca – mint a társulat tagjai vallják– „nem csupán Varga Julcsáról és Basa Pistáról, sokkal inkább mindannyiunkról, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatokról egyaránt szól.”

Előadásukat követően a szarvasi gyermek szólótáncverseny legkiemelkedőbb táncosai, döntősei lépnek fel a színpadon, egy közel egyórás, színvonalas táncos műsorral. Az est fénypontja az Erdőfű és a Kalotaszeg Legénytársulat Kalota partján című műsora lesz, akik a helyi zenészekkel kiegészülve adnak majd elő. „Ez az előadás nagy sikert aratott korábban Budapesten, a Magyar Zene Házában, ezért úgy döntöttünk, hogy meghívjuk a mérai csűrszínpadra is”, magyarázta Varga Zoltán László.

A fesztivál világzenei részének fellépői között húzónév a Barcelona Gipsy balKan Orchestra – ők a világzenei műfajnak a legismertebb európai előadói közé tartoznak – emelte ki Bethlendi András. Mint megjegyezte, régi tervük vált valóra azáltal, hogy a zenekar – teljes felállásban – koncertezik idén Mérában.

A rendezvény különleges fellépőjének számít Ghánából érkező, Songlines-díjas Alostmen zenekar. Ez az első alkalom, hogy afrikai zenekar vesz részt a mérai fesztiválon; ők a ghánai helyi kultúrából merítő zenét játszanak, és a tagok öt etnikai csoporthoz tartoznak. Fajsúlyos fellépő továbbá a Magyarországról érkező, Romengo zenekar, amely magyarországi oláh-cigány zenét játszik; a szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra. Az együttesnek talán a legismertebb tagja Lakatos Mónika, aki két évvel ezelőtt megkapta a „világzenei Golden Globe-nak megfelelő”, Womex-életműdíjat. A Romengo első alkalommal koncertezik Mérában, és Lakatos Mónika is először lép színpadra Erdélyben.

Egyedi fellépő a Nasip Kismet nevű ethno-jazz zenekar is, hangzásvilága a török zenéből ihletődik. A zenekar két oszlopos tagja Törökországból származik, Budapesten telepedtek le, és ott élő zenészekkel egészült ki az együttesük. Az Interstate Express zenekar az amerikai country-zene hagyományát hozza el Mérára. „Két éve tárgyalunk ezzel a zenekarral, mivel az általuk képviselt country-zenei műfaj még nem járt Mérában, nagyon örvendünk annak, hogy idén sikerült őket elhozni”, emelte ki Bethlendi András.

A Judelman's Klezmer Kompanye egy nemzetközi zenekar, melynek tagjai Németországból, az Egyesült Államokból, Angliából, Litvániából származnak. Többségük járt már Romániában – egyik tagja, a cimbalmon, ütőhangszereken, harmonikán játszó Shaun Williams például néprajzi témában kutat Romániában, itt írja doktori disszertációját. Tavaly ő már megfordult Mérában, egy Bukarestből érkezett, kávéházi zenét játszó zenekar harmonikásaként.

Az együttes tagjai egyébként külön-külön is kiemelkedő képviselői a klezmer-zenének: az Egyesült Államokból származó Craig Judelman (hegedű) jelenleg Berlinben él; Zoë Aqua (hegedű) szintén amerikai, jelenleg ő is Romániában kutat; a hegedűn, kobzán, ütőhangszereken zenélő Bob Cohen részben magyar származású, az Egyesült Államokból telepedett le Budapesten a nyolcvanas években. A budapesti magyar táncházas szcénának tagja, és autentikus képviselője a klezmer műfajnak, magyarázta Bethlendi András. Daria Fomina fuvolás Harkovból menekült el az orosz-ukrán háború kitörésekor; a litvániai Sasha Lurja énekes, cimbalmos világsztárnak számít a műfajban. Ebben a formában a mérai fesztiválon áll össze ez a zenekar, tette hozzá a főszervező.

A Paár Julcsi énekes köré szerveződő játszó Uljana Quartet Magyarországról érkezik, a magyar népdalokból ihletődő világzenét játszik. A YekDuy Band lendületes londoni akusztikus zenekar, amelyet egy csapat zenész barát alapított. Gitárosa ifjabb Tóni Rudolf, aki mérai zenészcsaládból származik, mondhatni, a kalotaszegi zenész-dinasztiák fontos tagja, aki az elmúlt években már többször zenélt a mérai fesztiválon.

Húzónév a magyarországi Besh o droM zenekar is, a világzenei paletta köz- és elismert szereplője, amelynek neve „együtt jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel”, olvashatjuk a fesztivál honlapján.

Ahogy azt az előző kiadások során megszokhattuk, a szervezők idén is különféle kísérő programokkal, csűrfiával, népi játszótérrel, a már említett mesemondással kedveskednek a legkisebbeknek, ugyanakkor tematikus filmvetítések, túrák, kiállítások, a gyümölcsösben függőágyak várják pihenni, beszélgetni vágyókat.

A koncerteket követő táncházzal egyidejűleg Electroclown Dj zenéjére lehet majd bulizni.

A szervezők kiemelték: igazi különlegességnek számít Bruce Dale, a National Geographic egykori fotográfusának kiállítása, aki 1969-ben, Mérán készült képeivel tér vissza több mint ötven év után Kalotaszegre. Bruce Dale Angliától Indiáig tartó útja során roma közösségeket fotózott és így jutott el Mérára is. Idén az itt készült fotóit hozza el a fesztiválra. A fotókon még ma is élő méraiakat láthatunk gyerekként, és olyan híres mérai személyiségeket is, mint Árus Ferenc cigányprímást.

Jegyek korlátozott számban vásárolhatók a fesztivál www.meraworldmusic.com honlapján. A 4 napos bérlet jelenleg 199, a 3 napos bérlet 169 lejbe kerül. A bérletek június 15-én drágulnak.

Borítókép: Rohonyi D. Iván