Vizes Eb: Popovici világrekorddal aranyérmes, magyar duplázás 400 m-en

Vizes Eb: Popovici világrekorddal aranyérmes, magyar duplázás 400 m-en
Fantasztikus világcsúccsal a mindössze 17 éves David Popovici nyerte a római úszó Európa-bajnokságon a 100 méteres gyorsúszást, a román versenyző mögött Milák Kristóf magyar országos csúccsal lett második – Milák 14 perc múlva (!) első idővel jutott be a 100 m pillangó döntőjébe. Ugyancsak szombaton Mihályvári-Farkas Viktória arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen, a magyar küldöttség negyedik szombati érmét pedig Kovács Benedek szállította, aki a második helyen végzett 200 méter háton.

Miután David Popovici az előfutamokból versenycsúccsal (47.20 mp) elsőként jutott az elődöntőbe, péntekesen este már kontinensrekorddal (46.98 mp) ment tovább a fináléba – Milák Kristóf, a 200 méter pillangó 21 éves magyar olimpiai bajnoka az elődöntőben is a második időt úszta, míg a magyar csúcstartó Németh Nándor az ötödik idővel biztosította helyét a szombat esti fináléban.

Ott mind a nyolc finalista elképesztően kezdett, sőt húsz méterrel a vége előtt még négyen voltak Popovici pénteki Európa-csúcsán belül, végül a román nagyszerű idővel diadalmaskodott Milák előtt: 46.86 másodperces világcsúccsal a brazil Cesar Cielo Filho rekordját (46.91) döntötte meg, amely 2009-ben ugyanebben az uszodában született, cápadresszben.

Popovici jelenleg így a 100 méteres gyorsúszás Európa- és világcsúcstartója az ifjúsági és a felnőtt kategóriában egyaránt.

Az úszófenomén a második román sportoló, aki aranyérmet nyert egy férfi úszó Európa-bajnokságon Robert Glinţă után, aki 2021-ben, Budapesten a 100 méteres hátúszás bajnoka lett.

David Popovici másfél hónapja, Budapesten a világbajnoki címet is megszerezte a 100 méteres és a 200 méteres gyorsúszásban, Rómában a 200 méteres és a 400 méteres gyorsúszás, illetve a 4×100 m gyorsváltó versenyszámban is rajthoz áll.

Milák a finálé után elmondta: úgy tűnik, motiváló személyiség, hiszen a tokiói olimpián az amerikai Caeleb Dressel, most pedig Popovici úszott mellette világcsúcsot. Tinédzser riválisát olyan géniusznak tartja a gyorsúszásban, mint amilyen ő pillangón – írja az MTI.

„Amit én csináltam eddig pillén, azt ő fogja most gyorson, és valószínűleg ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok és én leszek. Mind a ketten a saját számunkban +out of league+ (mindenki felett álló) vagyunk. A száz egyébként nem is annyira az én számom, inkább a hosszabb számok” – mondta Milák, és megjegyezte, ezen az Európa-bajnokságon sokkal nagyobb kihívást jelent számára Popovici ellen versenyezni gyorson, mint pillangón „behúzni” saját számait.

„Minden edzés kérdése, hogy ki milyen intenzitással, minőségben végezte el az edzéseket. Persze azért érteni is kell ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül is jó formába kerüljön az ember” – mondta Milák, aki megjegyezte, ennél rövidebb ideje is volt már a felkészülésre, mint most a júniusi világbajnokságot követően.

Milák 47.47 másodperccel ugyanakkor megdöntötte Németh Nándor 47.69-es eddigi magyar legjobbját – utóbbi 48.01-gyel az ötödik helyen csapott célba.

400 méter vegyesen a 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória 4:37.56 perccel csapott a célba, míg 33 éves honfitársa, Jakabos Zsuzsanna 4:39.79-cel lett második – számolt be az MTI.

A győztes Mihályvári-Farkas Viktória (jobbra) és a második helyezett Jakabos Zsuzsanna a női 400 m vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A délelőtti előfutamban az FTC úszója legyőzte a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, aki nagy meglepetésre Jakabosnál is rosszabbul úszott, így nem került döntőbe, a fiatal versenyző pedig a legjobb idővel várta a finálét.

Mihályvári a döntőben a hátúszás után állt az élre és innen már nem engedte a kezéből a győzelmet, megszerezve ezzel a felnőttek között első aranyát. Tavaly, az olimpiát megelőző kontinensviadalon második volt.

„Remélem, sikerült bebizonyítanom, leginkább magamnak, hogy a vb kisiklás volt csak. Úgy álltam bele a felkészülésbe a vb után, hogy magunknak bizonyítsunk az edzőmmel, ez most sikerült. Hatalmas erőt fog ez adni a továbbiakban. A döntőre úgy álltam oda, hogy nyerni szeretnék, hogy ez lehetséges, most pedig itt állok aranyéremmel a nyakamban és Európa-bajnoknak mondhatom magamat. Tavaly azt mondtam a második helyem után, hogy a himnuszt kicsit a magaménak éreztem az ezüstéremmel a nyakamban, most viszont nekem szólt” – mondta Mihályvári, aki hozzátette, életében nem izgult még annyira, mint most a dobogó tetején.

Jakabos a táv felénél még „csak” harmadikként tempózott, sőt, a gyorsot a negyedik helyről kezdte meg, innen tudott felkapaszkodni a dobogó második fokára. „Hihetetlen így ez az egész, én már régen nem számítottam erre. Persze nagyon örülök neki, és fantasztikus érzés meghallgatni a himnuszt, még ha nem is nekem szól. Annak külön örülök, hogy itt jött ez össze, hiszen ez az egyik kedvenc uszodám” – mondta Jakabos, aki a kontinensviadal után hosszabb szünetet szeretne tartani, de az év végi rövidpályás világbajnokságon Ausztráliában ott akar lenni.

A magyar küldöttség harmadik szombati ezüstérmét 200 méter háton Kovács Benedek szerezte, aki a második helyen végzett. A BVSC 24 esztendős úszója – aki a hazai rendezésű, idei világbajnokságon döntős volt – a pénteki előfutamban felállított egyéni legjobbját (1:56.81) alaposan megjavítva 1:56.03 perccel csapott célba, első nagy nemzetközi sikerét aratva ezzel. A szám másik magyarja, Kós Hubert 1:57.84-gyel a nyolcadik lett.

A szombati elődöntőben szereplő magyarok közül ugyanakkor hárman is bejutottak a vasárnapi fináléba, Milák ráadásul 100 méter pillangón a legjobb idővel.

Női 200 méter gyorson Késely Ajna végül visszalépett az elődöntős szerepléstől – a vasárnapi 1500 méter gyorsra pihen rá –, így a magyar színeket csak a szám junior Európa-bajnoka, Pádár Nikolett képviselte. A 16 esztendős úszó, aki délelőtt 1:59.62 perccel ötödikként jutott tovább, az elődöntőben egyéni csúcsát (1:57.91) megjavítva, 1:57.80-nal újra az ötödik helyet szerezte meg összesítésben.

Ezt követően jött a férfi 100 méter pillangó. Miláknak, a szám címvédőjének, olimpiai ezüstérmesének és újdonsült világbajnokának mindössze 14 perce volt a regenerálódásra a 100 méter gyors után. A Honvéd klasszisát csak megszorongatni tudták, 51.01-gyel az első helyen került a fináléba, míg a szám másik magyarja, Kós Hubert 51.69-cel nyolcadikként „csúszott” be.

A magyar küldöttség a szombati versenynapot követően két arannyal, négy ezüsttel és két bronzzal az éremtábla harmadik helyén áll a házigazda olaszok, illetve a hollandok mögött.

Eredmények: férfiak: 200 m hát, Európa-bajnok: Yohann Ndoye Brouard (Franciaország) 1:55.62 perc, 2. KOVÁCS BENEDEK 1:56.03, 3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:56.15, ...8. KÓS HUBERT 1:57.84; 100 m gyors, Európa-bajnok: DAVID POPOVICI 46.86 másodperc – világcsúcs, 2. MILÁK KRISTÓF 47.47, 3. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.63, ...5. NÉMETH NÁNDOR 48.01; 800 m gyors, Európa-bajnok: Gregori Paltrinieri (Olaszország) 7:40.86 perc, 2. Lukas Maertens (Németország) 7:42.65, 3. Lorenzo Galossi (Olaszország) 7:43.37; nők: 50 m pillangó, Európa-bajnok: Sarah Sjöström (Svédország) 24.96 másodperc, 2. Marie Wattel (Franciaország) 25.33, 3. Maaike De Waard (Hollandia) 25.62, 100 m mell, Európa-bajnok: Benedetta Pilato (Olaszország) 1:05.97 perc, 2. Lisa Angiolini (Olaszország) 1:06.34, 3. Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:06.50, 400 m vegyes, Európa-bajnok: MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37.56 perc, 2. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39.79, 3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:40.06, 4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok: Nagy-Britannia (Lucy Hope, Anna Hopkin, Medi Harris, Freya Anderson) 3:36.47 perc, 2. Svédország (Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sara Junevik, Sofia Astedt) 3:37.29, 3. Hollandia (Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon, Marrit Steenbergen) 3:37.59, ...5. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra) 3:39.42.