Viharok Kolozs megyében is

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga) riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 16 megyéjére.

A meteorológusok szerint péntek déltől este 9 óráig Erdély nyugati és délnyugati és Moldva legnagyobb részében, valamint elszórtan a hegyekben viharokra lehet számítani. A felhőszakadások nyomán négyzetméterenként 15-25 liter, elszigetelten 30-40 liternél nagyobb mennyiségű csapadék zúdulhat le, a szél 60-70 kilométer/órás sebességgel fújhat, és helyenként jégeső is várható.

A következő megyék érintettek: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bákó, Szilágy, Kolozs, Fehér, Szeben, Vâlcea, Argeş, Brassó, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea.

Az ANM szerint hasonló jelenségek helyi jelleggel az ország más régióiban is előfordulhatnak.

Ezzel szemben az ország déli részében pénteken tombol a hőség; Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megye és a főváros elsőfokú riasztás alatt áll. A nappali hőmérséklet csúcsértékei 35-37 Celsius-fok körül alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet - figyelmeztettek a meteorológusok.