Vészhelyzet kinyilvánítását kéri a nép ügyvédje

Vészhelyzet kinyilvánítását kéri a nép ügyvédje
Vészhelyzet kinyilvánítására kérte a nép ügyvédje, Renate Weber ma Klaus Iohannis államfőt a koronavírus-világjárvány miatt.

Weber arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogállamban bizonyos alkotmányos szabadságjogok visszaszorítása az alaptörvény 53. cikkelye szerint különleges válsághelyzetekben lehetséges, ezért is szükséges a vészhelyzet bejelentése. Csütörtökön lapzártáig 48 volt az új koronavírus (COVID-19) fertőzéssel diagnosztizált betegek száma Romániában. Többek között egy 53 éves, kovásznai nő is van a fertőzöttek között, aki családjával sízni volt Olaszországban, és március 8-tól otthoni elkülönítésbe vonult. A tünetek jelentkezésekor értesítette a közegészségügyi igazgatóságot, tesztje pozitívnak bizonyult, szerdán szállították a kolozsvári járványkórházba. Kolozs megyében csütörtökön több mint 900 ember volt otthoni, 53 kórházi karanténban.

A Monitorul de Cluj csütörtökön Mircea Abrudan Kolozs megyei prefektus bejelentését idézve azt írta, a megyéből még nem volt bejelentett eset, a járványkórházban kezelt négy beteget más településekről szállították Kolozsvárra.

Az elöljáró beszámolt arról is, hogy Kolozsváron naponta 70 biológiai minta COVID-19 tesztjét tudják elvégezni. Az elmúlt 24 órában 114 minta érkezett be, többnyire a szomszédos megyékben levő karantén-helyszínekről. A megyében jelenleg 197 karanténhely van, a megyei sürgősségi kórház I. klinikája szükség esetén át tud venni a járványkórháztól intenzív terápiára szoruló betegeket – mondta a prefektus. Az I. klinika előtt egy beteg-válogatásra szánt sátrat állítanak fel, hogy a sürgősségi osztályt tehermentesítsék.

A prefektusi hivatal a következő időszakban ellenőrizni fogja a vendéglőket, klubokat s egyéb szórakozóhelyeket is, hogy betartják-e a száz fős rendezvényeket tiltó rendelkezést.

Csütörtökig világszerte több mint 126 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal: Iránban meghaladta a tízezret a diagnosztizált páciensek száma, Olaszországból több mint 12 ezer megbetegedést, 827 halálesetet jelentettek.