Versengenek a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöki tisztségéért

Versengenek a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöki tisztségéért
Sydney két olimpiai bajnoka, az atléta Szabó Gabriella a vívó Mihai Covaliu verseng a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöki tisztségéért. Az elnökválasztást kedden rendezték.

A COSR elnöki széke azután ürült meg, hogy Alin Petrache a riói olimpia után lemondott, mert Románia nem teljesítette a célkitűzését, azaz 6–8 érem elnyerését.

A 40 éves, 2015 végéig sportminiszter Szabó Gabriella tervei között szerepel, hogy a következő nyolc év alatt Románia visszajusson az olimpiai játékok első húsz nemzete közé. Ehhez arra van szükség – mondta Szabó az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában –, hogy az olimpiai bizottság a „projektek inkubátorjaként” működjön a szakszövetségek számára, és hogy létezzen egy egységes vízió a román sport fejlesztési irányait illetően. Szabó csapatában főtitkári minőségben dolgozna Virgil Stănescu volt válogatott kosárlabdázó is.

Másfelől, a 39 éves Mihai Covaliu, aki jelenleg a Román Vívószövetség elnöke, a 2020-as tokiói olimpiára szeretné a román csapatatot az első húszban látni. Az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában fontosnak nevezte a sportinfrastruktúra javítását, elsősorban az izvorani-i olimpiai központ létesítményeinek modernizálását, és azt is, hogy a COSR-nek saját bevételei legyenek. Covaliu szerint a román sport felfrissítését szolgálná, ha idegen országokból hoznának edzőket, és ha több idegen sportolónak adnák meg a román állampolgárságot. Covaliu megválasztása esetén George Boroit, a Bukaresti Steaua Sportklub vezetőjét bízná meg a főtitkári teendőkkel.

Ugyancsak kedden választották meg a COSR alelnökeit és a végrehajtó bizottság 14 tagját. Lapzártakor: Covaliut választották meg a COSR elnökének 128 szavazattal, Szabó Gabriella 68 voksot kapott.