Változások a labdarúgó ligákban

Változások a labdarúgó ligákban
A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága több változást eszközölt a ligák lebonyolításában.

Az már korábban eldőlt, hogy az élvonalban 16 csapat indul, az alapszakasz után a rájátszás hatcsapatos felsőházában oda-vissza mérkőzésekkel döntenek a helyezésekről, az alsóházban viszont csak egy-egy találkozót rendeznek. Kiesik az utolsó két helyezett, az alsóház 7. és 8. helyezettje pedig osztályozón vesz részt. Az alsóház 1. és 2. helyezettje párharcot vív, a továbbjutó pedig a felsőház utolsó európai kupás helyezettjével mérkőzik meg a nemzetközi szereplésért.

Az I. ligában a legfontosabb változás a koronavírusos esetek kezelése, most már Romániában is az európai szövetség, az UEFA orvosi protokolljára alapoznak. Egy mérkőzésen részt vevő csapatnak elég, ha 13 játékosa van (közte egy kapus), és hat órával a találkozó előtt kell bemutatnia a közegészségügyi igazgatóság engedélyét. Egy találkozót egyetlen egyszer lehet elhalasztani, de legalább egy hét kell hogy elteljen az új időpontig. Ha valamely együttesnek a lebonyolítás végső határidejéig van elmaradt meccse, azt nem pótolhatja, hanem játék nélkül 3–0-lal elveszti. A Román Kupa és az osztályozó mérkőzéseket nem lehet halasztani. Ha van olyan eset, hogy egy mérkőzést mindkét részt vevő klub hibájából nem lehet lejátszani, akkor kettős forfait esete lesz: mindkettő veszít 3–0-lal, és egyik sem kap pontot.

A II. liga lebonyolításának újdonsága, hogy itt is bevezetik a rájátszást, az alapszakaszban viszont csak meccset játszanak, nem oda-visszavágót. A másodosztályban 20 (vagy 21, amennyiben jóváhagyják a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok Lignit részvételét) együttes indul, az első hat küzd majd a felsőházi rájátszásban (az első kettő egyenes ágon feljut, a következő kettő pedig osztályozón érdekelt). Az alsóházban a kiesési rájátszásban részt vevő együtteseket két csoportra osztják, csak egy mérkőzést vívnak egymással, búcsúzik a II. ligától a 6–7. (és a 8., 21 csapat esetén) helyezett, a két csoport ötödikje pedig a bennmaradásért vív párharcot. Tehát öt (vagy hat) csapat esik ki a harmadosztályba. A bajnokság a tervek szerint augusztus 29-én rajtol.

A II. liga biztos résztvevői: KOLOZSVÁRI U FC, Bukaresti Metaloglobus, Călăraşi-i Dunărea, Konstancai Farul, Ploieşti-i Petrolul, Chiajnai Concordia, FK Csíkszereda, Krajovai U 1948, Resicabányai MSC, Bákói Aerostar, Temesvári Ripensia, Szloboziai Unirea, Mioveni-i SK, Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Jövő Pandúrok, Temesvári ASU Poli, Turnu Măgurele-i Turris, Szlatinai MSC, Bukaresti Rapid, Buzăui Gloria, Lénárdfalvi ACSF.        

A III. liga forradalmi változása, hogy 10 csoportban 100 együttes vesz részt a küzdelmekben. Minden csoport első két helyezettje érdekelt majd a feljutási harcban, a 20 együttesből előbb 10 marad, majd feljut 5 a párharcok után.