Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

LABDARÚGÓ ROMÁN KUPA: KRAJOVAI FÖLÉNY

A labdarúgó Román Kupa második elődöntőjében a Krajovai Universitatea FC magabiztosan verte alacsonyabb osztályú ellenfelét a Ion Oblemenco Stadionban rendezett első felvonás során.

Eredmény, Román Kupa, elődöntő, első mérkőzés: • Krajovai Universitatea FC–Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Jövő Pandúrok (II. liga) 3–0 (gól: Ovidiu Bic – 9., Alexandru Tudorie – 47. és Matteo Fedele – 85. perc). Kedden játszották: • Gyurgyevói/Giurgiu Astra–Bukaresti Dinamó 1–0 (Szulejman Krpics – 4. perc). A visszavágókat május 11–13. között játsszák, a döntőt május 22-én rendezik.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA: DÖNTŐBEN AZ ÚJPEST FC

Az Újpest FC jutott elsőként a labdarúgó Magyar Kupa fináléjába, miután a szerdai elődöntőben 1–0-ra nyert a Kisvárda Master Good vendégeként. A tízszeres kupagyőztes fővárosi lila-fehérek 18. alkalommal léphetnek majd pályára az MK-döntőben. A szerdai meccsen a grúz/georgiai Giorgi Beridze góljával diadalmaskodtak.

A Kisvárda Master Good már azzal is a klub történetének legnagyobb sikerét érte el, hogy bejutott a legjobb négy közé a kupasorozatban. A kisvárdaiak román idegenlégiósai, Cornel Ene és Claudiu Bumba végigjátszották a találkozót.

A döntőt május 3-án rendezik a Puskás Arénában. A másik elődöntőben csütörtökön este a 12-szeres győztes Budapesti MTK találkozott a Székesfehérvári MOL Fehérvár FC-vel a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Eredmény, MOL Magyar Kupa, elődöntő: • Kisvárda Master Good–Újpest FC 0–1 (gól: Giorgi Beridze – 54. perc).

LABDARÚGÓ I. LIGA, RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ

Kezdődik a román élvonal rájátszása, a felsőházban szombaton és vasárnap játsszák az első forduló mérkőzéseit, az alsóházban már pénteken kezdenek. A találkozókat élőben közvetíti a DigiSport, a Look tv és a Telekom Sport tévéadó.

A tervezett program:

Felsőház, szombaton: • Krajovai Universitatea FC–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (20.30-kor). Vasárnap: • Kolozsvári CFR 1907–Clinceni-i Academica (Dr. Constantin Rădulescu Stadion, 18.30-kor) • FCSB–Botoşani-i FC (21 órakor).          

Alsóház, pénteken: • Aradi UTA–Konstancai Viitorul (17.30-kor) • Gyurgyevói/Giurgiui Astra–Bukaresti Dinamó (20.30-kor). Szombaton: • Târgoviştei Chindia–Nagyszebeni AFC Hermannstadt (15 órakor) • Medgyesi Gázmetán–Voluntari-i FC (17.30-kor). Vasárnap: • Piteşti-i Argeş FC–Jászvásári/Iaşi-i Politechnika (13.30-kor).

NŐI LABDARÚGÓ I. LIGA, RÁJÁTSZÁS, FELSŐHÁZ, 3. FORDULÓ

A román női élvonal felsőházában a harmadik fordulóval folytatódik a küzdelemsorozat.

A tervezett vasárnapi program (a találkozók egységesen 11 órakor kezdődnek): • Székelyudvarhelyi Vasas Femina–Kisbecskereki Fortuna • Borgóprundi Heniu–Aradi Piroş Security • Galaci Universitatea–Kolozsvári U Olimpia Műegyetem CFF.

LABDARÚGÓ III. LIGA, 16. FORDULÓ

A román labdarúgó harmadosztály Kolozs megyei érdekeltségű csoportjaiban pénteken és szombaton játsszák a 16. forduló meccseit.

A tervezett program (a találkozók egységesen 17 órakor kezdődnek).

9. csoport:

Pénteken: • Dési Egyesülés–Marosújvári SK • Nyárádtői Egyesülés–Szászrégeni Lendület • Gyulafehérvári Egyesülés–Alsógáldi Ipar. Szombaton: • Kolozsvári Egészség–Tordai Üveg Aranyos FC (Nemeszsukon játsszák) • Kudzsiri CSO–Vajdahunyadi SK.

10. csoport, szombaton: • Váradszentmártoni CSC–Nagyváradi AC • Nagysomkúti Haladás–Dési Szamos • Szatmárnémeti MSC–Nagyváradi Esthajnalcsillag/Luceafărul • Szilágysomlyói Sport–Zilahi MSC • Besztercei 1. FC Glória–Nagybányai Minaur.

KOLOZS MEGYE IV. LIGA NÉLKÜL MARADT

Bár az orvosi rendelkezések enyhítése (a koronavírus-járvány gyorstesztjeit is elfogadják) lehetővé tette az amatőr labdarúgócsapatok alacsonyabb osztályú szereplését, Kolozs megye IV. liga nélkül maradt ebben az idényben. A kiírás határideje miatt – május elején bajnokot kellett volna hirdetni – már eleve csak négy együttes nevezett be a negyedosztály küzdelemsorozatába, a Gyalui Szamos, a Kolozsvári Viktória (volt Supporter 2.0), a Dési Szamos másodcsapata és a Kolozsvári Jövő, a szakszövetség átirata azonban kettőnek ellehetetlenítette az indulást. A dokumentumban közöltek szerint ugyanis a feljutási osztályozón nem használhatók majd olyan játékosok, akiket az átigazolás időszak lezárta után kerültek a klubokhoz. A gyalui együttes és a Viktória ugyanis a napokban szándékozott kiegészíteni a keretét, de az átigazolási időszak februárban lezárult.

A IV. liga indulásához minimum négy együttes kellett volna, így viszont Kolozs megyéből nem lesz olyan, amely III. ligás osztályozón lesz érdekelt.

RÖGBI A BABEŞ PARKBAN

A férfi rögbi Román Kupa harmadik fordulójának keretében az A-csoportban a kolozsvári Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban szombaton 14 órakor zárt kapus mérkőzésen a Kolozsvári U Prodvinalco a Nagybányai Tudomány/Ştiinţa együttesét fogadja. A visszavágókat augusztusban rendezik, az elődöntőket augusztus 28-án, a finálét november 27-én játsszák.

BRONZÉRMES A DENGELEGI BIRKÓZÓ

Hosszan tartó szünet után beindult a gépezet a szabadfogású birkózók körében is. A szakszövetség rendezésében a múlt hétvégén már le is bonyolították az idei első hivatalos versenyt. A Suceava megyei Putna helység sportcsarnokában rendezték a Román Kupa ifjúságiak korosztályának döntőjét. A Kolozsvári Jövő ISK színeiben versenyző, dengelegi születésű Florin Dreve a 110 kilósok kategóriájában a harmadik helyen végzett, de nem állt messze az első helytől sem, ugyanis hátfájás miatt a negyeddöntőben feladta a küzdelmet. A kolozsvári sporttagozatos líceum 12. osztályos tanulójának ez az idei évad első dobogós helyezése országos szintű rendezvényen. A szamosújvári Valentin Sătmăreanu edző tanítványa, Florin Dreve legközelebb kolozsvári nemzetközi versenyen vesz részt, közben a marosvásárhelyi olimpiai központ felkészülésén is érdekelt.

Ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Kolozsvári Universitatea Sportklub sportolója, Andreea Bulgăr. Aurel Şuteu tanítványa a putnai vetélkedőn a 65 kg-os súlycsoportban lett bronzérmes. (erkedi)

„SZÁMŰZÖTT” KÖLOZSVÁRI NŐI KÉZISEK

A Kolozsvári Universitatea Sportklub női kézilabdacsapat tiltakozó közleményt küldött Sergiu Cacoveanu sportigazgató aláírásával a Román Kézilabda Szövetség (FRH) számára, sérelmezi ugyanis, hogy a csapatot mondhatni „száműzték” a kincses városból. Az ütemterv szerint ugyanis a MOL Virágok Ligája keretében május 6–7-én esedékes 20. és 21. fordulónak a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnok és Torda a helyszíne, de a helyi együttesnek utóbbi városban kellene játszania a Galaci MSC-vel és a Zilahi KK-val. A közlemény felsorolja, hogy korábban mindig úgy szervezték a mérkőzéseket, hogy a rendező város csapata otthon játsszon (így például az első játéknapon a Ploieşti-i Activ Prahova, a 8., 9., 11. és 15. fordulóban a Bukaresti MSC, a 12-ben a Râmnicu Vâlcea-i MSC, a 14-ben a Nagybányai Minaur, s a tervek szerint így lesz ez a hó végi tornán a Beszterce-Naszódi Glória MSC esetében is.

A kolozsváriak kiemelik azt is, hogy mindig tiszteletben tartották a vetélkedőt, még akkor is, amikor egyetlen mérkőzésre (zilahiak ellen) el kellett utazniuk Bukarestbe, megtéve 1000 kilométernyi utat.

A kolozsvári együttes vezetősége mindezek függvényében tisztelettel kérelmezi az ütemterv átírását a sportszerűség jegyében.

TECĂUÉK BÚCSÚZTAK MONTE-CARLÓTÓL

Már az első forduló a végállomást jelentette a Kevin Krawietz, Horia Tecău (német, román) páros számára a Monte-Carlóban rendezett 2 082 960 euró összdíjazású salakpályás férfi tornán, mivel döntő rövidítésben 7:6 (4), 3:6, 11–9 kikaptak a görög Cicipasz testvérektől, Petrostól és Sztefanosztól. A nyolcadik kiemelt kettős 107 perc alatt szenvedett vereséget úgy, hogy a super tie-breakben két meccslabdát is elszalasztott. Tecăuék 7500 eurós csekkel vigasztalódhatnak.

KISORSOLTÁK A PÁROSÍTÁST A BILLIE JEAN KING-KUPÁBAN

Kolozsvárott csütörtökön kisorsolták a BT Arénában esedékes párharcok párosítását a Románia–Olaszország női teniszválogatottak mérkőzésére a Billie Jean King-kupa (korábban Fed-kupa) keretében, a Világcsoport rájátszásában.

Ennek értelmében a pénteki első játéknapon (kezdési időpont 15.30 óra) előbb Irina Maria Bara Elisabetta Cocciarettóval mérkőzik, majd rögtön utána Mihaela Buzărnescu és Martina Trevisan játszik. Szombaton 14 órától még két egyest (Bara–Trevisan és Buzărnescu–Cocciaretto), valamint a párosok mérkőzését bonyolítják le, ahol Monica Niculescu szövetségi kapitány Elena-Gabriela Ruse oldalán szerepel a Jasmine Paolini, Giulia Gatto-Monticone kettős ellen.

IFFHS: A GLASGOW RANGERS EGYEDÜLI VILÁGELSŐ 55 BAJNOKI CÍMÉVEL

Fennállása 55. elsőségének megszerzésével a skót Glasgow Rangers egyedüli éllovassá lépett elő azon a világranglistán, amelyet a bajnoki címek száma alapján tart nyilván a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS). Az IFFHS az után tette közzé friss lajstromát, hogy a Rangers idény közben, múlt vasárnap megnyerte a skót bajnokságot.

A Rangers a skót öröklistán néggyel előzi meg a Celtic Glasgow-t, az abszolút világrangsorban pedig az 54 végső sikerével eddig vele holtversenyben álló északír Linfield elé került. Rajtuk kívül még az uruguayi Penarol (52) és a Celtic (51) gyűjtött be fél száznál több bajnoki címet.

A Rangerst 2012-ben gazdasági okok miatt visszasorolták a negyedosztályba, az együttes négy év alatt három osztályt lépett, és visszajutott az élvonalba. Ott kétszer harmadikként, majd kétszer másodikként végzett, ezúttal pedig – a 2018 tavaszán kinevezett angol Steven Gerrard irányításával – meg is tudta törni a sorozatban kilencszer aranyérmes Celtic egyeduralmát.

A legsikeresebb klubok történelmi rangsorának élcsoportja az IFFHS statisztikái alapján: 1. Glasgow Rangers (skót) 55 (első címe: 1891, legutóbbi: 2021), 2. Linfield (északír) 54 (1891, 2020), 3. Penarol (uruguayi) 52 (1900, 2018), 4. Celtic Glasgow (skót) 51 (1893, 2020), 5. Nacional  (uruguayi) 47 (1902, 2019), 6–7. Olimpia Asunción (paraguayi) 45 (1912, 2020) és Olimpiakosz Pireusz (görög) 45 (1931, 2020), 8. al-Ahly (egyiptomi) 42 (1949, 2020), 9. South China (hongkongi) 41 (1924, 2013), 10. Benfica Lisszabon (portugál) 37 (1936, 2019), 11. Torinói Juventus (olasz) 36 (1905, 2020), 12. Saprissa (Costa Rica-i) 35 (1952, 2020).

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei