Útravaló a Ghibu-líceum végzőseinek

Útravaló a Ghibu-líceum végzőseinek
Több Kolozs megyei tanintézmény végzősei is elballagtak tegnap délelőtt. Míg Szamosújváron és Bánffyhunyadon az iskolaudvaron búcsúztatták a rangidős középiskolásokat, Kolozsváron a Dónát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceum tizenkettedikesei kaptak útravalót pedagógusaiktól a Törökvágási Református Templomban.

Bibza István lelkipásztor az ünnepi istensztiszteleten a megismerés, igazság és szabadság hármasáról tartott beszélt. Elmondta: a megismerés alapjait fektették le az iskolában, erre az alapra pedig életük végéig építhetnek a ballagók. Úgy vélte, csak azok érthetik meg az igazságot és válhatnak ezáltal szabaddá, akik a földi világ megismerésén túl, a nem evilági dolgokra is figyelmet fordítanak. 

 „A tudást a hamuban sült pogácsával vigyétek magatokkal tovább. Az itt kapott értékeket kincsként őrizzétek” – búcsúztatta a végzős osztályt Füstös Klára matektanárnő, a rendezvény moderátora.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: az ilyen jeles alkalmakkor mindenki a legjobb élettapasztalatát, leghasznosabb tanácsát próbálja meg átadni a fiataloknak. „A sikeres, jó élet kulcsa nem a csoda vagy a szerencse, hanem a kitartó, elkötelezetten végzett munka magunkért, családunkért” – osztotta meg saját jótanácsát a végzősökkel az ügyvezető alelnök.

A tanári kar nevében Andreica - Győri Karola és Ambrus Szász Erika a végzős osztály jelenlegi és volt osztályfőnöke búcsúzott a ballagóktól. „Ez a start, ahova most értetek, egy másik futam végét jelenti. A versenytársak, a szabályok változni fognak, de az edzés számotokra megvolt”, köszönt el diákjaitól Andreica-Győri Karola, aki képes összeállítással lepte a végzősöket. Ambrus Szász Erika elmondta: reméli diákjai is ugyanolyan hálával, örömmel fognak visszanézni iskolás éveikre, amilyen hálásan és boldogan tekint vissza ő az együtt töltött időre.

A tizenegyedikesek nevében Deritei Rebeka köszönt el a végzősöktől, a ballagó diákok nevében pedig Kozma Elíz szólalt fel, aki az osztálya nevében több tanárnak mondott személyesen köszönötet. Péntek Hunor, szintén ballagó diák, saját versének elszavalásával köszönt el iskolájától, tanáraitól, osztálytársaitól.

A ballagási ünnepséget a díjak átadásával zárták: az RMPSZ által felajánlott díjat Portik Hannelore kapta, a Gál Kelemen Oktatási Központ díját Miklós Andrea vehette át, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elismerésében pedig Harasztosi Ildikó részesült, míg az Országépítő-díjat és a vallásolimpián eredményeiért járó elismerést Kozma Elíz kapta. A Dónát Alapítvány öt tanulót díjazott: Kozma Elízt, Borbély Róbert Istvánt, Miklós Andreát, Losteiner Vilmost és Gergely Zoltánt.