Elballagtak a Ghibu-líceum magyar végzősei

Elballagtak a Ghibu-líceum magyar végzősei
Egy osztálynyi maturandus, pontosabban huszonkét magyar fiatal vett búcsút a Donát negyedi Onisifor Ghibu líceumtól tegnap. A hagyományhoz hűen a Törökvágási Református Egyházközség Makovecz-templomában is tartottak ballagási ünnepséget, ahol örömmel vehettük tudomásul, hogy idén a legnagyobb tanulmányi átlagot magyar tizenkettedikes, Fischer Melinda érte el. Így neki jutott az a feladat és megtiszteltetés, hogy az iskolai ballagáson is búcsúbeszédet mondjon. A templomi eseményen Bibza István református lelkész hirdetett igét, és Pál apostol szavait idézve önismeretre és saját maguk elfogadására buzdította a fiatalokat boldogságuk elérése érdekében. A lelkipásztor emellett a megfelelő példaképek kiválasztását is fontosnak tartotta.

– Ez a ti napotok. Ma árad felétek a szeretet és a sok jó tanács. A ballagás örömében egyaránt osztozik ballagó, szülő és tanár is – mondta a Törökvágási Református Egyházközség templomában Nagy Csilla tanár, az esemény moderátora.

– A mostani végzősök batyujában ott vannak álmaik, reményeik. Elégtétel számunkra, hogy itt vagytok, és elviszitek magatokkal azt, amit tanultatok: az álmokat tápláló szeretetet, amit tanáraiktól kaptatok. A naplóba beírt jegyek hamarosan értéküket vesztik, de az iskolában kapott értékek, remélem, segítenek követni választott útjaitokat – közölte Andreica-Győri Karola, a Ghibu-líceum igazgatóhelyettese.

– Bármerre jártok, mindig lesz egy hely a szívetekben, a megőrzött emlékek között, ahova visszatérhettek – búcsúzott a végzősöktől Balázs Eszter XI. osztályos tanuló. Székely Katalin magyartanár saját – Ballagás című – versét szavalta el.

– Ez a nap rólatok szól, ti vagytok a szuperhősök, akik kiállták a próbákat, és megpróbáltak – főleg az utóbbi időben – mindenkinek a kedvében járni. Én nem búcsúzom, mert rajtunk áll, mikor találkozunk ismét. Rengeteg kedves emléket viszek magammal rólatok, kedvességetekre és segítőkészségetekre emlékezni fogok. Tegyetek róla, hogy életetek örömteli legyen. Adjátok tovább a jókedvet és a szeretetet, és az megsokszorozódva kerül vissza hozzátok. Hordozzon titeket tenyerén az Isten – mondta a végzősök osztályfőnöke, Füstös Klára tanár.

– Harmonikus, szeretetteljes társaság tagjai voltunk. Az összetartás és a szeretet mindig erősebb volt a széthúzásnál. Hiányozni fognak a tizenegyedikesek, a példaértékű tanárok és az osztályfőnökünk – mondta meghatottságtól elcsukló hangon Deritei Rebeka maturandus.

– Nem először hatódom meg ballagáskor, pedig többször megfogadtam, hogy nem érzékenyülök el. Büszkék vagyunk rátok, mert ti emelt fővel, vidáman és tisztelettel fogadtátok el azt, amit tőlünk, tanároktól kaptatok – közölte Irsai Mónika tanár, az iskola volt igazgató-helyettese.

Horváth Anna beszédében kifejtette: a május 26-i EP-választás után érezhető volt, hogy a fiatalok sokkal inkább jelen vannak a közösségépítésben, mint eddig, és figyelnek arra, ami a legfontosabb: átadni a stafétát.

Virág Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógusok szövetsége alelnöke a Ghibu-líceum magyar tagozatának erősségeként a közösségépítést emelte ki.

A Ghibu-líceum XII.M osztályában a tanulmányi díjazottak a következők: I. díj Fischer Melinda; II. díj Horváth-Bilaniuc Nóra; III. díj: Neciu Andrea.