Újvidék – Európai Kulturális Főváros, amely életre kelti, életstílussá teszi a kultúrát

Újvidék – Európai Kulturális Főváros, amely életre kelti, életstílussá teszi a kultúrát
Újvidék (Novi Sad) Szerbia északi részén, a Duna partján fekvő város, a Vajdaság fővárosa. A péterváradi vár a folyóparti meredély csúcsán áll, legnagyobb része a 17–18. századok során épült ki. Legendás óratornya és alagúthálózata.

43892 négyzetméter a kultúráért

Bár még másfél év van hátra 2021-ig, mely évben Újvidék is magáénak mondhatja majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, a város kulturális közösségi rendszerében már most érzékelhetőek a változások. A rangos cím betöltésével járó figyelmet és népszerűséget Újvidék majd az „Új Hidakért” programnarratíva gyakorlatba ültetésére használja fel. Az már most bizonyos, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt lendületet ad a kulturális életnek, és új programokkal, folyamatokkal, elkötelezett szereplőkkel (legyenek azok állampolgárok, kulturális intézmények, egyesületek, szervezetek tagjai, alkotók) és új kulturális helyszínekkel gazdagítja majd a város kulturális arculatát.

A nyolcpilléresre tervezett keretprogramból négyet kezdeményeztek eddig az ECoC keretében. Egyébként, az „Újvidék 2021 – Európai Kulturális Főváros” projekt keretében mindeddig több mint 500 eseményt szerveztek. Júniusban a „Béke erődje” program kivételes művészi tartalmat nyújtott: Andy Warhol, Henri de Touluse-Lautrec kiállításokat és a Yoko Ono béke-tematikájú szobrászati alkotását, amely új turisztikai látványossággá válik. Júniust a békének szentelték, a májust pedig az európai fiataloknak, az „Európa Jövője” pillérnek megfelelően.

A Vajdaság fővárosában szervezett különböző projektek és programok a régiónak számos művészét vonzzák. A Дoček 2019 és 7527 program által (a két szám a Gregoriánus és a Juliánus naptár szerinti újévet jelöli) az ECoC bizonyosságot tett hitelességéről, hiszen több mint 50 rendezvényen 300-nál több szerb, horvát, magyarországi, montenegrói, lengyel, német, román, olasz, orosz, amerikai, kínai és francia előadó lépett már fel; sorukban szerepelt például a Londoni Filharmónia hegedűse, Roman Simović, a magyarországi, hírneves prímás, Roby Lakatos és zenekara, az oroszországi DJ-k kettőse, a Filatov&Karas, és több neves balkáni artista.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága által megbízott szakemberek értékelése szerint is kiváló Európai Kulturális Fővárossá válik Újvidék.

A második monitoring jelentésben, amelyet az ECoC szakértők összeállítottak, azt írták: „az első látogatást követően tett előrelépések ígéretesek.”

Új kultúrahelyszínek Újvidéken

Az elmúlt évben Újvidék új kulturális helyszínekkel gazdagodott: a régi selyemfestőgyárat restaurálták, új funkcióval látták el, s a „Svilara kulturális állomássá” alakították, amely a kulturális örökség megőrzését tűzte ki programjai fő céljául.

Múlt szeptemberben az egykori lőteret az „Egység kulturális állomássá” alakították át. Szem előtt tartva a kultúra decentralizálására irányuló alapvető törekvést, az állampolgárok és a helyi közösségek felé való nyitást, még további három kulturális állomás kialakítását tervezik Újvidéknek a városközponttól távol eső részeiben is.

A „PeterDrapšin” ipari komplexum helyén egy másik érdekfeszítő helyszín, a Kreatív Polis kialakítását tervezik; az úgynevezett „Kineska Quarterben”, azaz negyedben kulturális és kreatív iparágak lelnek majd otthonra. A kultúrát a város minden pontjára eljuttatják az Európa Kulturális Főváros projekt keretében, a „Karaván” mobil kulturális állomás révén.Karaván Kulturális Állomás

Az események Kulturális Kaleidoszkópja

A teljes Újvidék mondhatni színpaddá válik augusztusban és szeptemberben, a Kultúra Kaleidoszkópja projekt révén. A tavalyi példát követve, a Kaleidoszkóp idei kiadása több mint ezer művészt gyűjt egybe, akik eredeti megoldásokkal fejezik ki az egység kultúráját több mint 400 rendezvény során; ezek az események kiváló példái annak, hogy Újvidék a különböző művészi eszközök és kifejezésmódok által életre kelti és életstílussá teszi a kultúrát. Mindez annak érdekében, hogy megvalósuljon az „Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa” víziója: „Az új kezdete. Most!”

Több információért látogasson el a www.novisad2021.rs oldalra.