Újabb Moderna-szállítmány érkezik

Újabb Moderna-szállítmány érkezik
Pénteken újabb szállítmány Moderna vakcina érkezik a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) értesítése alapján.

A 42 ezer dózis vakcina szállítását a gyártó biztosítja, a Bukarestbe érkező oltásokat a Cantacuzino intézet raktárában helyezik el, ahonnan szétosztják a regionális raktáraknak és oltási központoknak, mutatott rá közleményében a CNCAV. A hatóságok csütörtök reggel kezdték el használni az oltási központokban a Moderna vakcinát, amelyből ez idáig két szállítmány érkezett az országba.

A bizottság emlékeztetett ugyanakkor, hogy a Moderna vakcina esetében az emlékeztető oltást 28 nappal az első dózis után kell beadni, ellentétben Pfizer/BioNTech oltásával, amelynél a két adag  között 21 napnak kell eltelnie.
Ami a hatékonyságot illeti, az megközelítőleg egyforma a két vakcina esetében: a második dózis 95 százalékos védettséget biztosít a COVID-19 ellen a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett oltásnál, míg 94,1 százalékosat a Moderna-vakcina esetében. Mindkét termék mRNS-en alapuló oltóanyag (azaz nem a tényleges vírus legyengített formáját tartalmazza, hanem a kórokozó genetikai kódjának egy kis darabját, amely antitestek termelését váltja ki a szervezetben) – szögezi még le a CNCAV.