Új magyar főkonzul Csíkszeredában

A székelyföldi és a moldvai magyarságra is egyformán figyelne Dolhai István, Magyarország új csíkszeredai főkonzulja - közölte a diplomata a kedden Csíkszeredában tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A három székelyföldi - Hargita, Kovászna és Maros -, és négy moldvai - Bákó, Neamt, Szucsáva és Botosani - megyét magába foglaló csíkszeredai főkonzuli kerület élére augusztus elsején kinevezett diplomata kedden Beke Mihály András első beosztott konzu és Fodor Tamás vezető konzul társaságában ismertette terveit. Dolhai István a kolozsvári főkonzulátusról érkezett Csíkszeredába, eddig konzulként tevékenykedett.

"Ennél nehezebb feladatot nehéz lett volna találni" - mondta új munkaköréről, hozzátéve, hogy a 70 munkatárssal működő csíkszeredai főkonzulátus a legnagyobb magyar főkonzulátus a világon, és tömbmagyar területen működik, ami az ügyek számában és a delegációk gyakoriságában is megmutatkozik. Aláhúzta: jó csapatot talált Csíkszeredában, akikkel együtt tud dolgozni.

Dolhai István támogatásáról biztosította a tömbmagyar térség valamennyi városát, azok vezetését és a moldvai csángómagyar közösséget egyaránt, hangsúlyozva: meggyőződése, hogy utóbbira ugyanolyan hangsúlyosan oda kell figyelni. "Ez a dolgunk, ezért vagyunk itt. Azon túl, hogy az állampolgári ügyeket visszük és képviseljük a magyar államot, a magyar közösségeknek a támogatása, segítése a fő feladatunk, amit - ahogy eddig is -, ezután is el fogunk látni" - húzta alá az új főkonzul.

Rámutatott: 14 év után ő az első csíkszeredai főkonzul, akinek nincsenek erdélyi kötődései, aminek véleménye szerint "előnyei és hátrányai" is vannak. Az előnyök között említette, hogy "tiszta lappal" tud nyitni mindenki felé.

Hangsúlyozta: fontosnak tartja a települések vezetőivel való találkozást, hogy feltérképezze a meglévő problémákat, igényeket, és ezeket kommunikálni tudja Budapest felé.

Kiemelt feladat a fiatalokkal való kapcsolattartás

Elmondta, hogy az állampolgársági feladatok ellátása mellett a kulturális területen szerzett tapasztalataival is szeretné a helyi közösséget, kulturális intézményeket segíteni, további rendezvényeket szervezni. Kiemelt feladatnak nevezte a fiatalokkal való kapcsolattartást is, amihez még keresik a megfelelő keretet.

Az állampolgársági ügyekről szólva közölte: az egyszerűsített honosítási ügyek száma csökken ugyan, de a kapcsolódó anyakönyvezési ügyeké nőtt, így bőven van tennivaló.

Dolhai István 1976. február 1-jén született Kisvárdán, középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd a Nyíregyházi Egyetemen szerzett diplomát történelem-informatika szakon. Elmondta: a kelet-magyarországi térséget hasonló szociális és kulturális környezetként élte meg, mint amilyenbe Székelyföldre jött főkonzulként.

Később a munka mellett vendéglátói menedzseri, kulturális menedzseri és emberi erőforrás tanácsadói képesítést is szerzett. 1999-től Budapesten, a II. kerületi önkormányzatnál dolgozott kulturális területen, 2010-től a Duna Palota csődtől való megmentését segítette válságmenedzserként. 2012-ben a II. kerületi kulturális intézményeket magába foglaló nonprofit cég vezetője lett.

2021-ben lépett diplomatapályára, első állomáshelye Kolozsvár volt, ahol konzulként elsősorban honosítási és eskütételi ügyekkel foglalkozott.