Iskolák mellett randalírozó medvét lőttek ki Csíkszeredában

Iskolák mellett randalírozó medvét lőttek ki Csíkszeredában
Ma reggel iskolák közvetlen közelében lőttek ki egy medvét Csíkszeredában.

A nagyvadat a Kájoni János Szakközépiskola udvarán vették észre, ahonnan a közeli Venczel József Szakközépiskolához vezetett az útja - számolt be a Maszol.ro kolozsvári hírportál. A medve a közeli almafákról táplálkozott, majd felmászott egy nyárfára mintegy 25-30 méterre az iskolától. A helyszínre érkező bizottság döntése értelmében a vadat kevéssel a tanítás kezdete előtt kilőtte az önkormányzattal szerződésben álló vadásztársaság vadásza.

"A legbiztonságosabb megoldásnak a medve kilövését tartottuk. Több száz diák volt az iskolában, a környéken pedig magánházak találhatóak. Nagyon közel volt az intézményekhez és a házakhoz is a nagyvad" - nyilatkozott Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette: más megoldás nem jöhetett szóba mindenki biztonsága érdekében, így senki nem került veszélybe.

Mivel az állat agresszíven viselkedett, nem volt esély arra, hogy befogják és elszállítsák. A csendőrség felügyeletével az iskolásokat az épületben tartották, míg lezárult az akció. A kilőtt, bocs nélküli nőstény medve a vadásztársasághoz kerül, a törvény értelmében preparálják, és átadják egy múzeumnak vagy oktatási intézménynek.

A hét folyamán ez már a második medve volt, melyet kilőttek Hargita megyében. Szerdán a Székelyudvarhely közelében fekvő Korondon végzett a vadőr egy, a faluba rendszeresen visszajáró vaddal. A medve a helyi tűzoltóság udvarán és a templom közelében csatangolt - írta a Maszol. A csendőrök megpróbálták petárdákkal elriasztani, azonban a felbőszült állat az emberekre támadt, a vadőr ekkor lelőtte. Személyi sérülés nem történt.

(A borítókép illusztráció)