U-BT: izgalmas végjáték és győzelem Krajován

U-BT: izgalmas végjáték és győzelem Krajován
A férfi kosárlabda Nemzeti Liga alapszakasza első felvonásának 19. fordulójában a Kolozsvári U-BT fordulatos és izgalmas mérkőzésen egy ponttal nyert Krajován a helyi U MSC ellen. A győztes kosarat hét másodperccel a végső dudaszó előtt dobták a vendégek.

Mihai Silvăşan együttese végül 75:74 (20:12, 19:17, 27:24, 9:21) arányban diadalmaskodott.

Vlad Moldoveanu szerezte a kolozsváriak legtöbb pontját (25), a további pontszerzők: Alekszandar Raszics 15, Kyndall Dykes 11, Török Roland 10, Filip Adamovics 8, Ousmane Barro 4 és Vaidas Kariniauskas 2; játszott még Tudor Gheorghe és Teodor Jucan. A házigazdák legjobb játékosa a 16 pontig jutott Tayloe Pashon Taylor volt.

A krajovaiak kis híján megfordították a találkozó sorsát, a hajrában három ponttal is vezettek, de a kolozsváriak összeszedték magukat a végjátékban.

Az oltyán fővárosban debütált a kolozsváriaknál egy új szerzemény, a litván Vaidas Kariniauskas, aki két nappal ezelőtt érkezett a csapathoz, s néhány perccel a meccs kezdete előtt kapta meg a zöld kártyát. Az  U-BT újonca 197 cm magas és 92 kg súlyú, védekező feladatokat lát el. Kariniauskas Olaszországban játszott előzőleg az AV Cantu együttesében, az előző idényt pedig a görög másodosztályban töltötte a Kymis csapatában, amellyel élvonalba jutott. A litván játékos egy idényt otthont is játszott a Zalgiris Kaunasban, amellyel bajnok és a kupagyőztes lett, és az Euroligában is is játszott. Kariniauskas a tavalyi riói olimpián játszott országa válogatottjában is.

A siker után az U-BT éllovas helyen maradt, ráadásul közvetlen üldözője már nem a Bukaresti Steaua (amely váratlan vereséget szenvedett a másik fővárosi gárdától, a Dinamótól), hanem a Nagyszebeni ESK:

A 20. fordulóban az U-BT a Galaci Phoenixet fogadja az új sportcsarnokban, szombaton 19 órai kezdettel.

További eredmények: • Bukaresti Steaua Eximbank MSC–Bukaresti Dinamó 73:80 • Temesvári KK–Nagyváradi MSC ESK 85:84 – kétszeri hosszabbítás után • Nagybányai Municipal Olimpic–Piteşti-i BCMU 56:83 • Nagyszebeni ESK–marosvásárhelyi Maros KK 82:66. A Galaci Phoenix szabadnapos volt.

A táblázat élén: 1. U-BT 32 pont/17 mérkőzés, 2. Nagyszeben 30/18, 3. Steaua 29/17.

A Román Kupában véglegesítették a Final 8 műsorát. A nagyszebeni rendezvényen az U-BT február 14-én 20.30 órai kezdettel a házigazdák ellen játszik. Előtte, 18 órától lebonyolítják a Steaua–Krajova meccset, majd másnap a Maros–Phoenix (17.15 óra) és a Temesvár–Nagyvárad (19.45 óra) negyeddöntőket. Február 16-án a győztesek az elődöntőben érdekeltek, a finálét másnap játsszák.