Sorozatban negyedszer bajnok a Kolozsvári U-BT

Parádés siker a férfi kosarasoknak a Nemzeti Ligában

kosárlabda, U-BT, örömünnep
Örömmámor a BT Arénában: ismét legyőzte a Nagyváradot Mihai Silvăşan együttese – FOTÓK: FACEBOOK/UBTCLUJ
Ismét megvédte címét, sorozatban negyedszer, összességében hatodszor hódította el a férfi kosárlabda Nemzeti Liga trófeáját a Kolozsvári U-BT, amely a döntő ötödik állomosán hazai pályán 97:89 (24:22, 20:19, 32:30, 21:18) arányban legyőzte a Cristian Achim edzette Nagyváradi MSC ESK-t. A nemzetközi sikerek után kiváló idényt zárt Mihai Silvăşan gárdája, amely a FIBA EuroKupában a negyeddöntőig jutott. A korábban 2011-ben, 2017-ben, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban bajnok U-BT 4–1-es összesítéssel hozta a sorozatot (az első két kolozsvári meccset 95:64-re és 74:69-re nyerték a házigazdák, az első nagyváradi találkozón 94:92-re kikapott az U-BT – ez volt az idény első és egyetlen hazai veresége –, utána viszont 108:80-ra diadalmaskodott). Telt ház, mintegy 10 ezer néző előtt az U-BT szinte végig vezetve, előnyét konzerválva húzta be a döntő összecsapást, amelyet végül nyolcpontos különbséggel nyert meg, és utána kezdődhetett az ünneplés.

A találkozót a váradiak kezdték jobban, az amerikai Lennard Kevin Freeman zsákolásával 7:12-t mutatott az eredményjelző tábla, amikor a szintén amerikai Dennis Jerome Seeley Jr. elkezdte a felzárkózást, honfitársa, Jarell Alexander Eddie beszórt két hárompontost, majd a bosnyák Andrija Sztipanovics kosarával már a hazaiak vezettek 19:18-ra, a negyedet pedig megnyerték 24:22-re.

A kiegyensúlyozott második játékrészben a védelmeké volt a főszerep, az utolsó percre viszont jutott újabb Eddie-féle hárompontos (39:36), zárásként pedig az amerikai Bryce Jones akciókosara plusz értékesített büntetője következett – félidőben 45:41 volt az állás. 

Nagyszünet után már a látványelemek sem hiányoztak, Eddie kosarával 50:42-re nőtt az U-BT előnye. Túloldalon az ex-U-BT-s litván Donatas Tarolis hárompontosával zárkóztak vissza két pontra a nagyváradiak (52:50). A távolsági dobások párharca folytatódott, a lett Mareks Mejeris és a francia Adam Amani Andrea Mokoka is feliratkozott a hárompontost elérők listájára. A harmadik negyed az amerikai Nijal Eman Pearson kosarával végződött, amellyel a vendégek 76:71-re közelítettek.

A nagyváradiak végig futottak az egyenlítés után, de ez nem sikerült nekik. Mokoka betöréseivel már tíz pontra is hízott az előny (85:75), majd a legjobb játékosnak megválasztott Bryce Jones pontjaival 90:77 is volt az állás, így a hajrára az is belefért, hogy az U-BT kicsit kiengedjen.

Az MVP címért járó jutalmat a legendás kolozsvári óriás, Ghiţă Mureşan adta át Bryce Jonesnak.

Bajnokok: Tudor Alexis Petric, David Călin Lăpuşte, Mihai Măciucă, Eduard Roschnafsky, David Adrian Fîntîna (felső sor); Jarrel Alexander Eddie, Emanuel Căţe, Mihai Vlad Silvăşan vezetőedző, Bryce Jones, Mareks Mejeris (középső sor); Adam Amani Andrea Mokoka, Karel Guzmán Abreu, Patrick Neal Richard II., Andrija Sztipanovics, Dennis Jerome Seeley  

Az U-BT edzője, Mihai Vlad Silvăşan érthetően boldogan nyilatkozott a meccs után. „Idén uraltuk a mezőnyt, gratulálok mindegyik játékosomnak, erős családot alkotunk. Egymásért harcoltunk minden mérkőzésen, minden gondot megoldottunk, a játékosok – függetlenül attól, milyen állapotban voltak – mindig a csapatérdeket tartották szem előtt. Edzőként az ilyen hozzáállás, amit kívánhatok, és a szakvezetés további tagjai, másodedzők, kinetoterapeuták, fizikai felkészítők, masszőrök, irodai alkalmazottak és a vezetőség is végig a helyzet magaslatán állt. Ez mindenkinek a sikere. Sosem könnyű bajnoki címet nyerni – az, hogy ez kívülről könnyűnek tűnhetett, sokat elmond a csapat értékéről, karakteréről és minőségéről. Sikeres idényt zártunk!” – mondta a mester.

Hagyományos módon a bajnoki cím megszerzése után a kosarasok ruhástól megfürödtek a Szamosban.

A kolozsvári pontszerzők: Bryce Jones 22, Jarell Alexander Eddie 16, Adam Amani Andrea Mokoka 15, Dennis Jerome Seeley Jr., Patrick Neal Richard II. és Mareks Mejeris 10, Emanuel Ion Căţe 8, Mihai Marius Măciucă 4, Andrija Sztipanovics 2; játszott még David Călin Lăpuşte; a keret tagja még Eduard Roschnafsky és David Adrian Fîntîna; a nagyváradiak legjobbja az amerikai Kristopher Jameil Richard 25 pontot szerzett.

Eredmény, férfi kosárlabda Nemzeti Liga, döntő, 5. mérkőzés: • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi MSC ESK 97:89 (24:22, 20:19, 32:30, 21:18) – a párharcot 4–1-re az U-BT nyerte.